Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1] 2 3   Go Down

Author Topic: ASUS X59GL-AP138 – User Review  (Read 6565 times)

MarkoN

• Newbie
  • *
    • Email
ASUS X59GL-AP138 – User Review
« on: February 03, 2009, 06:41:58 AM »

>>>Specifikacija<<<

Proizvođač : ASUS
Težina : 2.6kg - 3.0kg
Ekran : 15.4"
Procesor : Intel Pentium DualCore T3200 (2GHz/1MB)
Memorija : 3GB
HDD : 250GB
Grafička kartica : GeForce 8200M
Ostalo : 4x USB, Bluetooth, Card Reader, ExpressCard slot, HDMI, LAN, WLAN, Web Camera
Operativni sistem : Nema operativni sistem
Garancija : 24 Meseca
   http://www.laptopcentar.co.rs/

U planu je bio neki jeftiniji laptop ali zaista sam bio oduševljen kad je odluka pala na ovaj model. Ono što sam želeo bilo je minimum 2GB RAM-a bez obzira na to što bi kasnije postojala mogućnost nadogradnje. Prošle godine sam upisao fakultet i pošto stanujem privatno potreban mi je prenosivi računar. Pet godina koristim desktop računar i nema smisla njega nositi svuda sa sobom (šala na stranu :) ) Pre svega potreban mi je zbog izrade aplikacija u sada već zahtevnijim vizuelnim programskim jezicima. Pored toga koristim ga za surf, obradu slika i zvuka. Nisam neki gamer ali povremeno se zabavljam uz CS.

Prvo što sam rekao: „Vau!“ :)

Notebook je isporučen bez miša i torbe i njih sam kupio kasnije. Na poklon sam dobio kačket sa znakom prodavnice i USB FlashDrive 1GB. Uz to sam dobio i dva diska – jedan sa drajverima (samo za vistu) i drugi „Syberlink DVD Suite“. Pošto se model isporučuje bez operativnog sistema rešio sam da to prvo sredim i pokrenuo instalaciju Ubuntu-a 8.10 (biće reči i o tome kasnije), posle toga sam instalirao Windows Vista Ultimate i na kraju Win XP koji i sada koristim (nažalost).

« Last Edit: March 02, 2009, 11:42:48 AM by Panta »
Za sve postoji prvi put...

MarkoN

• Newbie
  • *
    • Email
Re: ASUS X59GL-AP138 – User Review
« Reply #1 on: February 03, 2009, 06:45:44 AM »

Karakteristike

>>>Matična ploča<<<

Model F5GL , Version 1.0
CPU:  Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T3200 @ 2.00GHz
Cpu Socket:  Socket P (478)
System Slots: 4 PCI
Memory Summary: Maximum Capacity 16384 MB,  Memory Slots: 2

>>>Procesor<<<

Prethodni procesor koji sam koristio bio je AMD Athlon 2000+  i ne znam zbog čega ali nikako mi Intel nije ulazio u glavu. Sada, kao što sam rekao, najbitnije mi je bilo da imam na raspolaganju dosta RAM memorije, ali u kombinaciji sa ovim Intelovim procesorom uviđam brzinu obavljanja zahteva sa moje strane koje, recimo, nisam baš mogao u potpunosti da obavljam na starom računaru. Sa slika može da se vidi da je u pitanju Intel Pentium DualCore T3200 procesor sa radnim taktom na 2GHz i 1MB L2 Cache-a.

>>>Memorija<<<

Na F5GL modelu matične ploče postoje dva slota za RAM DDR2 memoriju. Kod mene se na jednom slotu nalazi 2GB i na drugom još 1GB (vidi sliku). Maksimum je 16GB. Retko kad mi se dešavalo da zauzeće memorije bude više od ~1GB i time sam oduševljen jer nema čekanja, seckanja i sličnog. Jedna stvar, koju sam mogao da primetim remeti rad i notebooka i desktop računara – Firefox! Kada duže stoji „otvoren“ onda „nabudži“ oko ~350MB zauzeća i onda traljavo radi posao. Jednostavno se rešava zatvaranjem i ponovnim pokretanjem aplikacije. Jeste jednostavno ali me nervira.

MarkoN

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #2 on: February 03, 2009, 06:49:08 AM »

>>>Hard Disk<<<

Lokal Disc C  ~ 31.9 GB
Lokal Disc E  ~ 97.6 GB
Lokal Disc F  ~ 103 GB

Dakle, ATA/SATA HardDisk sa kapacitetom 250GB (više nego dovoljno ali od viška glava ne boli). Tri particije, na najmanjoj je instaliran sistem, drugi mi služi za download i sopstvene aplikacije a treći za pravilno skladištenje po tipu datoteke. Brzinu upisa i čitanja podataka mogao sam da primetim prilikom prenošenja u LAN-u jer je dosta brže nego pre.

MarkoN

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #3 on: February 03, 2009, 06:50:13 AM »

>>>Grafička kartica<<<

Grafička kartica je GeForce 8200M, 256MB, integrisana sa deljenom sistemskom memorijom (koliko sam mogao da prokljuvim može da „ide“ do 512MB). Probao sam par novijih igrica. Ne mogu da se setim svih naziva jer mi je drug dao samo da probam da li hoće kod mene da rade. Npr. NBA2K9 na high secka prilikom kretanja kroz menu i u igri. Malo sam smanjio zahteve i radilo je ali opet uz seckanje. RTL Winter sports 2009, radi uz minimalno seckanje („seckanje“ :) ).  Bile su još neke ali ne baš poznate. Ako nekoga baš interesuje neka mi kaže, nabaviću igru pa ću probati.

MarkoN

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #4 on: February 03, 2009, 06:53:36 AM »

>>>Baterija<<<

Što se tiče baterije nisam je mnogo maltretirao ali u nekom skoro minimalnom režimu rada ume i da potraje. Znam da sam gledao jednom prilikom ceo film pri „Quiet office“ režimu rada i da je ostalo ~15% baterije. Na osnovu testa zaključujem da može da potraje nešto više od dva sata pri „Max Baterry“ režimu. Ali to je opet test bez nekih preteranih zahteva i opterećenja. Prilikom testa morao sam da pogledam jedan dokument koji mi je bio hitno potreban (nadam se da nisam narušio rezultate).

« Last Edit: February 04, 2009, 03:23:25 AM by MarkoN »

MarkoN

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #5 on: February 03, 2009, 06:55:09 AM »

>>>Ekran<<<

Input: Digital
   Display Size 15.4" (33 cm x 21 cm)
   Current Resolution 1280 x 800 @ 60Hz - Aspect Ratio 16:10

Na desktop računaru sam koristio CRT Samsung pa zatim Samsung SyncMaster 920nw 19''  i odmah sam mogao da vidim razliku u kvalitetu što će reći da nemam nikakvih zamerki na ovaj ekran. Jedino što sam navikao na veću površinu pa mi je sad malo čudno. Ali navićiću se već.

A ispod možete preuzeti još jedan test...
Benchmark
« Last Edit: February 03, 2009, 07:07:01 AM by MarkoN »

MarkoN

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #6 on: February 03, 2009, 06:56:10 AM »

>>>Ostali uređaji<<<

LAN RJ45 Network Port
VGA DB-15 Female Video Port
USB1 Access.bus USB
USB2 Access.bus USB
HDMI, SATA 1 - 8251 Compatible, FlashCard, ExpressCard, eSATA - 8251 Compatible, Audio Out SSA SCSI Audio Port, Mic In SSA SCSI Audio Port, USB3 Access.bus USB, 1394 IEEE 1394 FireWire (IEEE P1394)
   Postoji 4 USB porta, tri sa leve strane i jedan na zadnjoj strani. Sa leve strane se nalazi i prekidač odnosno switch za wireless (on & off), slot za express kartice, konektori za LAN i modem (odmah da kažem da ja nemam ugrađen modem).
   Sa zadnje strane pored jednog USB pota nalazi se i HDMI (mislo sam da je to još peti USB port ali nije), onda VGA konektor i mesto gde možete da „bocnete“ struju  :).
   Sa prednje strane se nalazi CardReade koji čita gotovo sve vrste memorijskih kartica. Lično sam probao MMC,  MemoryStickProDuo sa adapterom i SD memorijske kartice. Takođe, sa prednje strane nalaze indikatori (četiri njih).
   Naravno, tu je i touchpad koji mi je koristio super dok nisam kupio miša. Jeste mi bilo malo nezgodno ali morao sam da se naviknem, nisam imao izbora. Što se tastature tiče ima dosta izmena u odnosu na moju prethodnicu. Recimo, ne odgovara mi pozicija tastera „Fn“ koji se nalazi u donjem levom uglu umesto da je tu taster „Ctrl“ zbog korišćenja prečica. Isto tako taster za slovo „Ž“ koji se nalazi odmah pored enter tastera. Dalje, taster za „veće/manje” nalazi se u dijagonali sa tasterom „Fn“ što ponekad ume da bude zamorno za traženje :). Sve u svemu sviđa mi se što je tastatura „kratkohodna“ - ne treba mnogo da zadržavam prste kako bih otkucao nešto. Ima par tastera koji proizvode čudne zvuke ali bitno je da obavljaju posao kako treba. Jasno je da je tastatura, odnosno laptop, za srpsko tržište ali meni pna baš i ne odgovara. Ali jednostavno moram da se prilagodim kao i za sve ostalo.
   Web kamera 1.3 MegaPixels i ugrađeni mikrofon. U većini slučajeva sam je isprobavao noću i odziv je bio solidan. Razgovarao sam i preko Skype-a u nameri da testiram i mikrofon i web kameru i pokazali su se dobro.

>>>Operativni sistemi<<<

Već sam napomenuo da sam uz laptop dobio drajvere samo za Vistu. Ta činjenica mi se uopšte nije svidela. Veliki sam fan Linux-a (Ubuntu) i prvo sam njega hteo da instaliram jer sam to zacrtao sebi. Probao sam najnoviju verziju Ubuntu-a 8.10 i nije mi uspelo. (U IDE konfiguraciji u BIOS-u treba za SATA Operation Mode izabrati „COMPATIBLE“). Drug mi je dao stariju verziju 7.1 i nju sam uspeo da instaliram. Jedini drajver koji nije bio podešen kao aktivan jeste drajver za grafičku. Skinem ja drajvere sa nVidia sajta, sve to lepo instaliram i restartujem komp. Posle restarta kada treba da da se pojavi log on screen meni je ekran bio crn. Mislio sam da tako treba da se sve lepo instalira. Prošlo je desetak minuta i video sam da nema ništa od toga. Razočaran, instaliram Vistu. Nisam zaboravljao Linux ali takođe ni XP. Skinem ja sve drajvere za XP, ubacim boot cd, krene formatiranje i posle restarta problem BlueScreen. Onda sam nekoliko puta pokusavao preko BIOS-a da namestim nekako da prođe instalacija ali nije mi uspelo. Tražio sam po forumima i konačno našao ono što mi je trebalo. Uputstvo za rekonstruisanje butabilnog XP-a sa svim odgovarajućim drajverima za notebook. Bilo mi je čudno da neće da instalira a postoje drajveri za njega. Uspeo sam u tome. Bio sam i dalje ubeđen da mogu i najnoviju verziju Linux-a da instaliram i tražio sam i rešenje i za to. I našao sam ga! Treba izabrati „SafeGraphicMode“ za instalaciju sistema i to je to. Instalacija uspešna, sve obavljeno. Opet su mi problem pravili drajveri za gafičku koje sam uspeo da instaliram. Ali, opet postoji problem sa Linux OS. Neće da uradi ShutDown kako treba i prilikom restarta mi pola ekrana bude čudnovato. Tako da sam rešio da budem na XP-u dok se ne poprave neke stvari oko Linux-a.

>>>Opšti utisci<<<

Što se mene tiče zadovoljan sam mašinom koju posedujem. „Koliko para toliko muzike“.
   U više navrata sam upoređivao laptop sa mojim desktop računarom ali to sve u nameri da bolje objasnim kako je pre bilo a kako je sad jer na taj način mogu da sebi ali i drugima prikažem, pokažem i ukažem na neka svoja iskustva što se tiču ovog modela. Videćemo koliko će i kako da služi. Eto, zaboravio sam da kažem da sam kupio i torbu i da je onako slobodno rečeno malo teži.

P.S. Slike ći naknadno ubaciti jer je sad mrak.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #7 on: February 03, 2009, 11:55:43 AM »

Posle duze pauze ponovo jedan stvarno dobar test. Inace, ugrabio si pravi trenutak, posto upravo i ja pisem tekst za ovaj model. Sto se tice testa baterije, dobio si dobar rezultata. Ja sam izmerio 149 minuta, sto je vrlo blisko tvom rezultatu. Kod testa hard diska ti je malo "skakao" rezultata, ali je Average vrednost slicna onoj koju sam ja dobio. Sve u svemu, lep test si napravio. Svaka cast.

MarkoN

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #8 on: February 03, 2009, 12:27:24 PM »

@Panta
Imao sam problema da ti posaljem PM u nameri da saznam da li treba da obavim test baterije pod a) ili b) ili a) i b). Posto nisam uspeo da te pitam preko PM-a odradio sam samo test pod a i verovatno bih i ja dobio nesto vise od 142min jer sam se na otprilike 70% setio da treba brightness da stavim na minimum. Ako je potrebno ponovo cu uraditi test... mada mislim da je tu negde otprilike.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #9 on: February 03, 2009, 12:41:42 PM »

Jos nisam uspeo da nadjem resenje za problem sa slanjem PM-a clanovima kojima nick pocinje velikim slovom. Mozda ce upgrade foruma resiti stvar. Za kontakt mozes uvek iskoristiti kontakt formu na glavnom delu sajta.
Sto se tice testa baterija, pozeljno je odraditi i "a" i "b" varijantu, cisto da bi ljudi videli u kom rasponu se krecu potencijali masine. Nema potrebe da ponavljas test koji si vec uradio jer je rezultat dovoljno precizan.

MarkoN

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #10 on: February 03, 2009, 12:50:56 PM »

Do večeras bi trebalo da postavim test pod b i da dopunim opis slikama i još nekim stvarima koje sam zaboravio :)

MarkoN

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #11 on: February 04, 2009, 03:20:55 AM »

U postu za bateriju dodao sam i test pod b.

A ono što sam zaboravio da pomenem jeste SmartLogon utility koje sam isprobao na Visti. Nije baš funkcionisalo kad sam hteo da probam. Valjda treba istu facu da pravim :D

Druga stvar koju sam zaboravio jeste audio izlaz i mic in koji se nalaze sa leve strane. Pošto imam slušalice sviđa mi se što popum prozor prijavljuje novi uređaj odnosno obaveštava vas da ste "ubacili" priključak. Kvalitetom zvuka sam zadovoljan. Bio sam razočaran jer prilikom reprodukcije zvuka na momente je postojao prekid. Posle uspešno instaliranih drajvera za HighDefinitionAudio sve je radilo savršeno.

Evo i sličica

MarkoN

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #12 on: February 04, 2009, 03:22:00 AM »

...

Sh@rance

• Full Member
    • Email
« Reply #13 on: February 04, 2009, 08:12:48 AM »

Sto se tice Ubuntu nije mi jasno sta te to mucilo ja ga imam na mome laptopu i radi savseno.
Ako si toliki fan ubuntu-a odes lepo na ovaj forum http://www.ubuntu-rs.org/forum/ i sve sto ti nije jasno oko njega imas tu sve odgovore.
« Last Edit: February 04, 2009, 08:15:18 AM by Sh@rance »
Bolje je pitati i biti glup 5 minuta nego cutati i biti glup ceo zivot.

MarkoN

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #14 on: February 04, 2009, 08:49:43 AM »

Ima me i tamo. Trazio, čitao, probao sve ali neće...
Pages: [1] 2 3   Go Up