Ovaj notebook pokreće Intel® Core™ i7 procesor i opremljen je inteligentnom mikroarhitekturom koja kombinuje jedinstvene tehnologije kompanije Intel za poboljšano korisničko iskustvo, poput Intel® Turbo Boost tehnologije, koja će po ubrzavati takt procesora kada je snaga potrebna. On je takođe opremljen sa ATI Radeon HD 5730 DirectX 11 kompatibilnom grafikom koja će prikazati visoke detalje tekstura, dinamičko osvetljenje, realistične senke i modele likova.
CPU-Z test :
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1146560Windows experience: 5.9 / 7.9

Ono što me je vodilo da uzmem Toshiba A500 je dizajn i izgled, jednostavno predivno, čak i prenašminkano, no vjerovatno bi mi bilo žao da nisam kupio Asus, jer je razlika bila svega 7 000 dinara, a dobio sam mnogo jači CPU, duplo veći hdd, bolju grafiku itd...
Radi se o elegantnom laptopu, nema mnogo "šminke", tastatura dobro uklopljena u dimenzije. Preovlađuju crna, srebrna i sivkasta boja dok je svjetlost plavičasta.
Na
kvalitet izrade nisam našao nedostatke, ne razumijem se u materijale, ali čini mi se da je sasvim ok, ne udubljuje se nijedan dio laptopa ni pored jačeg pritiska. Pri bržem pisanju teksta nijedan dio se takođe ne udubljuje na površini pored (gdje stoje ruke).
Bitno je i to da na materijalu pored tastature i touch pad-a nema ostajanja otisaka, pa je olakšano jer ne trebate stalno držati krpicu pored.
Tastatura odlična, teško će se desiti da pogriješite slovo i da pritisnete tipku pored jer je Chiclet tastatura, i tasteri su možda malo manje veličine nego da su primaknuti (jedan uz drugi), ali sve ima svojih prednosti i mana. Tastatura nema pozadinskog osvjetljenja, ali vide se i u mraku od svjetlosti ekrana. Ima i numeričku tastaturu, istina tasteri su znatno uži, ali kada se naviknete sve za 5.
Touch Pad je dovoljno veliki, ima opcije rada sa više prstiju tzv. multitouch. Nemam zamjerke, a slabije ga i koristim jer radim isključivo sa mišem.
Ekran je odličan, na malo veću wide 16:9 rezoluciju sam se navikao, ugao gledanja je zaista fenomenalan, možda i najbolji koji sam gledao na laptopovima. Minus dajem ekranu koji je presjajan tzv. glossy, pri jakoj vanjskoj svjetlosti može poslužiti kao ogledalo jer preko samog ekrana ima nešto kao stakleni filter, no nije mi mnogo bitno .
Dobro je za narcise
Sa prednje strane nalazi se čitač kartica, a ispod touchpad-a LED indikatori.
Sa lijeve strane laptopa se nalazi USB 3.0 port, HDMI port, LAN, VGA, ExpressCard slot, AC/DC priključak za adapter, bežični prekidač (wifi, bt off/on).
Sa desne strane je DVD čitač, SATA port, 2x USB 2.0 porta, audio, mikrofon izlaz.
Zvučnici su jaki, to se mora priznati, no pretraživanjem interneta sam primjetio da neki izrazito hvale zvučnike, dok pojedinci pišu da se loše ponašaju sa Bass-om i da su generalno katastrofalni. Ja ću ovdje napisati svoje mišljenje, a to je da su odlični, dovoljno glasni, jasni i jaki. Nema pucketanja i krčenja ni kada se pojača na 100%, to je ono što mogu reći za manje od 10 dana korišćenja.
Hard disk, brzina kopiranja fajla sa jedne particije na drugu je 28 - 31 MB/s.
Linear Read (Begin): 87.9 MB/s
Linear Read (Middle): 72.8 MB/s
Linear Read (End): 42.0 MB/s
Random Read: 64.5 MB/s
Buffered Read: 171 MB/s
Average Read Access: 19.31 msŠto se ostalog tiče nisam primjetio neke promjene, hard disk radi sasvim pristojno, no pošto se skoro ne čuje sam rad laptopa ponekad se osjeti rad hard diska.
Vrlo tih, čak i u slučajevima kada kuler radi maksimalno njegov rad se skoro ne čuje.
Nemam problema sa
zagrijavanjem, kao na prethodnom hp6735. Toplina se osjeti samo na kuleru, i dijelu ispod njega, na svim ostalim dijelovima laptopa skoro da nema razlike u temperaturi, a to je bar meni bitno.
Web kameru nisam mnogo testirao, ali čini mi se ok. Propratni software od ASUS-a za web kameru je vrlo zanimljiv.
WiFi signal je odličan, na hp6735 mi je na istim mjestima bio prosječno za 20% manji.
Bluetooth nisam mnogo testirao, radi mi sa n95 bez problema, brzina prenosa standardna, ništa veća ili manja nego na ostalim.
Mikrofon se nalazi pored kamere, odlično radi.
Baterija, 4400 mAh, 6 ćelija. Kada kupujemo jače laptopove sigurno ne možemo dobiti i maksimalnu mobilnost, jer je mnogo veća i potrošnja. Ipak ne bi bilo loše da su ugradili jaču bateriju, pri smanjenju osvjetljenja monitora na 50% (meni nikad nije preko jer me boli glava od jačine svjetlosti) i režimu rada Normal baterija izdrži nekih 130 minuta...uopšte nije loše, nisam više ni očekivao. Pri PowerSave režimu rada i potpuno smanjenom osvjetljenju monitora i surfanju bez pregleda videa izdrži i do 180-200 minuta.
Odmah sam instalirao
Windows 7 Ultimate 64bit, radi perfektno, svi drajveri su došli uz CD koji je vrlo jednostavno podešen tako da bilo ko može instalirati drajvere bez predznanja, potpuno automatski. Do sada nisam imao nijednu "driver" grešku, nijednu blokadu, rušenje ili slično, a dosta toga sam radio sa njim.
Šta više na mnogim laptopovima sa kojima sam se susretao imao sam problem sa bar jednim drajverom, sa ovim laptopom baš nijedan problem, drajveri su dostupni za Windows7 32 i 64bit i Vista 32, 64bit operativne sisteme.
Gledanje HD sadržaja tj. filmova je super, splendid tehnologija i theatre režim dodatno upotpunjuju doživljaj.
Pokrenuo sam nekolicinu
igrica, od toga nešto jače NFS ProStreet na HIGH detaljima i 1280 rezoluciji radi bez greške, no sa većim zagrijavanjem.
COD 4 takođe bez sjeckanja. Za par dana ću probati GTA IV pa ću javiti utiske, no na youtube ima par snimaka na kojima se vidi da odlično radi i sa ovom igricom. Jedno je sigurno, moći ćete pokrenuti sve igrice sa ovim laptopom u normal modu, ali je pitanje da li će moći raditi kako treba na maksimalnim detaljima.
TemperaturaMjereno EVEREST alatima temperatura u normalnom surf radu je na CPU oko 60 stepeni, GPU takođe slično, HDD oko 35. Međutim, pokretanjem jačih igara CPU jezgra dostižu i do 80 stepeni, GPU se neznatno poveća, dok HDD bude oko 40.
za nekoliko dana ću dopuniti tekst...