Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1] 2 3   Go Down

Author Topic: ASUS n61jq JX002D laptop - User review  (Read 5831 times)

VLADIX

• ex. little tuxy
  • Moderator
  • Full Member
    • VLADIX.NET
    • Email
ASUS n61jq JX002D laptop - User review
« on: April 24, 2010, 06:53:19 PM »

Prije 10tak dana sam kupio novi laptop, hp6735 mi je pravio mnogo problema oko grijanja.
Poslije mnogo računica došao sam do ASUS N61JQ izbora, nosi oznaku JX002D.
Premišljao sam se između Toshiba A500-1EE i ovog, no i7 nisam mogao prežaliti pa sam ga kupio u Beogradu
za 85000 din, dok je pomenuta Toshiba bila neznatno jeftinija.

Procesor, grafika, usb 3.0 podrška su glavni aduti ovog laptopa, jednog od prvih sa i7 procesorom.

Ako tražite laptop koji će biti aktuelan i za nekoliko godina, onda je Asus N61JQ-JX002D pravi model za vas. Sve nove tehnologije su na jednom mestu: Intel Core i7 procesor sa 4 jezgra, ATI Radeon HD 5730 grafička karta sa podrškom za Direct X 11 i USB 3.0 port. Iako se danas uređaji koji koriste USB 3.0 mogu nabrojati na prste jedne ruke, velika brzina koju donosi ovaj standard će dovesti do poplave odgovarajućih uređaja u skorijoj budućnosti. I sve ostale komponente su na zavidnom nivou, što uz dvogodišnju garanciju čini Asus N61JQ-JX002D  odličnom kupovinom.

Ekran:
16" (40.66 cm) HD ready rezolucija (1366x768). VESA - LED panel - Glossy

Matična ploča:
Mobile Intel® HM55 Express Chipset

Procesor:
Intel Core™ i7 Processor 720QM : 1.6 GHz sa Turbo Boost do 2.8 GHz

Grafička kartica:
ATI Mobility™ Radeon HD 5730, 1G DDR3 VRAM   DX11 podrška

Memorija:
4 GB DDR3 - 1066 MHz

HDD:
640 GB - 5400rpm SATA

Tastatura & Touch:
Standard + numerička (103 tastera)
Vrsta tastature: CHICLET      http://en.wikipedia.org/wiki/Chiclet_keyboard
TouchPad: multitouch

Povezivanje:
-Atheros gigabit ethernet gigabit LAN 10/100/1000 mbps
-WLAN 802.11a/b/g/n or 802.11b/g   Atheros AR9285
-Bluetooth v2.0

Optički uređaj:
DVD Super Multi Double Layer

USB:
2 x USB 2.0 porta
1 x USB 3.0 port (kojeg je moguće koristiti i sa USB 2.0 uređajima)

Konektori:
HDMI - povezivanje sa plazma, lcd televizorom
eSata - povezivanje eksternog HDD-a
VGA port/Mini D-sub 15-pinski konektor za povezivanje eksternog monitora

Čitač kartica:
8 u 1 čitač kartica: SD, MMC, MS-Pro, xD, Smart Media, mini SD preko adaptera,MS-Duo
ExpressCard slot

Zvuk:
Altec Lancing zvučnici (2)
SRS tehnologija
Ugrađeni mikrofon (pored webcam)

Webcam:
2.0 Mega Pixel web camera  VGA rez.

Baterija:
6 ćelija, 4400 mAh  (cca 2 sata na normalnom režimu, 2.5 na power saving)

Led indikatori:
Capital Lock, Numeric KB Lock, Uključen/Suspend, Punjenje baterije/puna/prazna, Indikator pristupa disku
Wireless/Bluetooth status indikator. Dodatno: svjetlost sa strane i na ON/OFF tasteru.

Ne dolazi uz operativni sistem, već uz FreeDOS.
Odlično radi uz sve verzije Windows 7

Dodatni tasteri:
Promjena režima potrošnje i rada, Mute, Povećanje zvuka, Smanjenje, Play
Wireless, bluetooth ON/OFF prekidač sa lijeve strane

Težina:
2.9 kg sa baterijom

Dimenzije:
Širina: 38.4 cm
Dužina: 26.5 cm
Visina: 2.78~3.91 cm

Garancija:
2 godine

Cijena:
850 €

Slika:

na idućem postu opis...

« Last Edit: May 07, 2010, 08:28:10 PM by Panta »

VLADIX

• ex. little tuxy
  • Moderator
  • Full Member
    • VLADIX.NET
    • Email
Re: ASUS n61jq JX002D laptop
« Reply #1 on: April 24, 2010, 06:56:26 PM »

Ovaj notebook pokreće Intel® Core™ i7 procesor i opremljen je inteligentnom mikroarhitekturom koja kombinuje jedinstvene tehnologije kompanije Intel za poboljšano korisničko iskustvo, poput Intel® Turbo Boost tehnologije, koja će po ubrzavati takt procesora kada je snaga potrebna. On je takođe opremljen sa ATI Radeon HD 5730 DirectX 11 kompatibilnom grafikom koja će prikazati visoke detalje tekstura, dinamičko osvetljenje, realistične senke i modele likova.

CPU-Z test : http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1146560
Windows experience: 5.9 / 7.9

Ono što me je vodilo da uzmem Toshiba A500 je dizajn i izgled, jednostavno predivno, čak i prenašminkano, no vjerovatno bi mi bilo žao da nisam kupio Asus, jer je razlika bila svega 7 000 dinara, a dobio sam mnogo jači CPU, duplo veći hdd, bolju grafiku itd...

Radi se o elegantnom laptopu, nema mnogo "šminke", tastatura dobro uklopljena u dimenzije. Preovlađuju crna, srebrna i sivkasta boja dok je svjetlost plavičasta.
Na kvalitet izrade nisam našao nedostatke, ne razumijem se u materijale, ali čini mi se da je sasvim ok, ne udubljuje se nijedan dio laptopa ni pored jačeg pritiska. Pri bržem pisanju teksta nijedan dio se takođe ne udubljuje na površini pored (gdje stoje ruke).
Bitno je i to da na materijalu pored tastature i touch pad-a nema ostajanja otisaka, pa je olakšano jer ne trebate stalno držati krpicu pored.

Tastatura odlična, teško će se desiti da pogriješite slovo i da pritisnete tipku pored jer je Chiclet tastatura, i tasteri su možda malo manje veličine nego da su primaknuti (jedan uz drugi), ali sve ima svojih prednosti i mana. Tastatura nema pozadinskog osvjetljenja, ali vide se i u mraku od svjetlosti ekrana. Ima i numeričku tastaturu, istina tasteri su znatno uži, ali kada se naviknete sve za 5.

Touch Pad je dovoljno veliki, ima opcije rada sa više prstiju tzv. multitouch. Nemam zamjerke, a slabije ga i koristim jer radim isključivo sa mišem.

Ekran je odličan, na malo veću wide 16:9 rezoluciju sam se navikao, ugao gledanja je zaista fenomenalan, možda i najbolji koji sam gledao na laptopovima. Minus dajem ekranu koji je presjajan tzv. glossy, pri jakoj vanjskoj svjetlosti može poslužiti kao ogledalo jer preko samog ekrana ima nešto kao stakleni filter, no nije mi mnogo bitno . Dobro je za narcise :)

Sa prednje strane nalazi se čitač kartica, a ispod touchpad-a LED indikatori.
Sa lijeve strane laptopa se nalazi USB 3.0 port, HDMI port, LAN, VGA, ExpressCard slot, AC/DC priključak za adapter, bežični prekidač (wifi, bt off/on).
Sa desne strane je DVD čitač, SATA port, 2x USB 2.0 porta, audio, mikrofon izlaz.

Zvučnici su jaki, to se mora priznati, no pretraživanjem interneta sam primjetio da neki izrazito hvale zvučnike, dok pojedinci pišu da se loše ponašaju sa Bass-om i da su generalno katastrofalni. Ja ću ovdje napisati svoje mišljenje, a to je da su odlični, dovoljno glasni, jasni i jaki. Nema pucketanja i krčenja ni kada se pojača na 100%, to je ono što mogu reći za manje od 10 dana korišćenja.

Hard disk, brzina kopiranja fajla sa jedne particije na drugu je 28 - 31 MB/s.

Linear Read (Begin): 87.9 MB/s
Linear Read (Middle): 72.8 MB/s
Linear Read (End): 42.0 MB/s
Random Read: 64.5 MB/s
Buffered Read: 171 MB/s
Average Read Access: 19.31 ms

Što se ostalog tiče nisam primjetio neke promjene, hard disk radi sasvim pristojno, no pošto se skoro ne čuje sam rad laptopa ponekad se osjeti rad hard diska.

Vrlo tih, čak i u slučajevima kada kuler radi maksimalno njegov rad se skoro ne čuje.
Nemam problema sa zagrijavanjem, kao na prethodnom hp6735. Toplina se osjeti samo na kuleru, i dijelu ispod njega, na svim ostalim dijelovima laptopa skoro da nema razlike u temperaturi, a to je bar meni bitno.

Web kameru nisam mnogo testirao, ali čini mi se ok. Propratni software od ASUS-a za web kameru je vrlo zanimljiv.

WiFi signal je odličan, na hp6735 mi je na istim mjestima bio prosječno za 20% manji. Bluetooth nisam mnogo testirao, radi mi sa n95 bez problema, brzina prenosa standardna, ništa veća ili manja nego na ostalim.
Mikrofon se nalazi pored kamere, odlično radi.

Baterija, 4400 mAh, 6 ćelija. Kada kupujemo jače laptopove sigurno ne možemo dobiti i maksimalnu mobilnost, jer je mnogo veća i potrošnja. Ipak ne bi bilo loše da su ugradili jaču bateriju, pri smanjenju osvjetljenja monitora na 50% (meni nikad nije preko jer me boli glava od jačine svjetlosti) i režimu rada Normal baterija izdrži nekih 130 minuta...uopšte nije loše, nisam više ni očekivao. Pri PowerSave režimu rada i potpuno smanjenom osvjetljenju monitora i surfanju bez pregleda videa izdrži i do 180-200 minuta.

Odmah sam instalirao Windows 7 Ultimate 64bit, radi perfektno, svi drajveri su došli uz CD koji je vrlo jednostavno podešen tako da bilo ko može instalirati drajvere bez predznanja, potpuno automatski. Do sada nisam imao nijednu "driver" grešku, nijednu blokadu, rušenje ili slično, a dosta toga sam radio sa njim.
Šta više na mnogim laptopovima sa kojima sam se susretao imao sam problem sa bar jednim drajverom, sa ovim laptopom baš nijedan problem, drajveri su dostupni za Windows7 32 i 64bit i Vista 32, 64bit operativne sisteme.

Gledanje HD sadržaja tj. filmova je super, splendid tehnologija i theatre režim dodatno upotpunjuju doživljaj.

Pokrenuo sam nekolicinu igrica, od toga nešto jače NFS ProStreet na HIGH detaljima i 1280 rezoluciji radi bez greške, no sa većim zagrijavanjem.
COD 4 takođe bez sjeckanja. Za par dana ću probati GTA IV pa ću javiti utiske, no na youtube ima par snimaka na kojima se vidi da odlično radi i sa ovom igricom. Jedno je sigurno, moći ćete pokrenuti sve igrice sa ovim laptopom u normal modu, ali je pitanje da li će moći raditi kako treba na maksimalnim detaljima.

Temperatura
Mjereno EVEREST alatima temperatura u normalnom surf radu je na CPU oko 60 stepeni, GPU takođe slično, HDD oko 35. Međutim, pokretanjem jačih igara CPU jezgra dostižu i do 80 stepeni, GPU se neznatno poveća, dok HDD bude oko 40.
za nekoliko dana ću dopuniti tekst...
« Last Edit: May 05, 2010, 07:32:02 PM by little_tuxy »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
Re: ASUS n61jq JX002D laptop - User review
« Reply #2 on: April 24, 2010, 10:33:04 PM »

Lepo. Drago mi je da si zadovoljan. Jesi li isprobao neke igre?

VLADIX

• ex. little tuxy
  • Moderator
  • Full Member
    • VLADIX.NET
    • Email
« Reply #3 on: April 24, 2010, 10:46:56 PM »

slabije ih igram, za sada COD4 i NFS prostreet, UnderCover...cs 1.6 neću ni ubrajati...sve savršeno.
Ako bude GTA IV išao glatko onda će biti savršeno, jer je jedna od najzahtjevnijih.
« Last Edit: April 27, 2010, 11:35:00 PM by little_tuxy »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #4 on: April 25, 2010, 09:38:06 AM »

Pazi kad 'ladno nisam video poslednji pasus u opisu gde si pomenuo igre. Izvinjavam se, godine me pritisle :) Kad bi te neko pitao koje tri stvari ti se najvise dopadaju i koje tri stvari ti najvise smetaju, sta bi odgovorio?
« Last Edit: April 25, 2010, 10:46:08 AM by Panta »

VLADIX

• ex. little tuxy
  • Moderator
  • Full Member
    • VLADIX.NET
    • Email
« Reply #5 on: April 25, 2010, 01:05:14 PM »

Dopada:
-Što bilo koji zadatak nekako radi sa lakoćom, imam taj osjećaj...
-Nemam problema sa zagrijavanjem, radom, ne čuje se...sve radi kako treba.
-Što znam da nisam dao mnogo za malo, već malo za mnogo ...u svakom slučaju.

Smeta:
-Veoma sjajan ekran, veoma veoma sjajan :)
-Malo mi smeta baterija koju su ugradili kao da je procesor celeron 1.2 ghz...al može izgurati 2 sata...
« Last Edit: June 10, 2010, 09:48:26 PM by little_tuxy »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #6 on: April 25, 2010, 03:34:08 PM »

Odlicna zapazanja. Dobar review.

VLADIX

• ex. little tuxy
  • Moderator
  • Full Member
    • VLADIX.NET
    • Email
« Reply #7 on: April 25, 2010, 04:48:54 PM »

hvala, dopuniću vremenom.
iznio sam svoja mišljenja, znači ono što sam ja primjetio, nisam prenosio mišljenja nekog drugog sa interneta... ako ima još neko ovaj laptop neka iznese svoje utiske.

h5n1

• Sr. Member
« Reply #8 on: May 04, 2010, 10:38:43 AM »

Tih kazes, odlicno, ja sve testove koje sam citao o lapovima sa core i7 procesorima su pomalo bucni.

Inace, odlican rivju, mislio sam da je Asus njesra, ali izgleda da sam se presao ....

ab

• Full Member
« Reply #9 on: May 08, 2010, 06:00:44 PM »

@little_tuxy
Pohvala za trud
Primećuje se da ti je veoma bitan tih rad i interesuje me tastatura koji si veoma nahvalio kako se ona čuje "da li je tiha"?

Smeta:
-Zvučnici jesu preglasni, ali nekad nemaju dovoljno "nečega" da se iz njih jače čuje bass pa kad slušam pojedine pjesme isto kao da nešto nedostaje...

Ovo što (ne)dostaje je upotreba dve "aplikacije" Realtek HD Audio Managera i SRS Premium Sounds Control Panel
Detaljnije o tome imaš ovde na forumu u u ovom TESTu ASUSa

VLADIX

• ex. little tuxy
  • Moderator
  • Full Member
    • VLADIX.NET
    • Email
« Reply #10 on: May 13, 2010, 02:58:47 AM »

Naravno da rade te 2 aplikacije - Realtek HD Audio Managera i SRS Premium Sounds CP, no rekoh, ima neki mali nedostatak u zvučnicima ili sam ja navikao na slušalice i slično :).

Ne znam koliko sam kompetentan da kažem da je tastatura tiha ili nije, nisam nailazio na stotine laptopova da poređujem, ali ja nemam zamjerke, pa bih mogao reći RELATIVNO TIHA, al naravno zavisi od pritiska, tačke udara i sličnog.

Pri OBRADI videa u Sony Vegas HD, PUŠTENOG 1080i filma u VLC, PUŠTENOG 720p filma u Media Player-u, muzike u winampu, IGRANJA Burnout: Paradise igrice na HIGH detaljima I rez. i minimizirane NFS Undercover igrice procesor se zagrijao na 81 C. Pri tim svim radnjama nisam osjetio trzaje u igrici, ali sam svakako osjetio ventilator :)
detaljnije uskoro!

VLADIX

• ex. little tuxy
  • Moderator
  • Full Member
    • VLADIX.NET
    • Email
« Reply #11 on: June 13, 2010, 01:56:53 AM »

GTA IV (sa novim patchom)
Nisam mjerio frame rate....ali pri SVIM PODEŠAVANJIMA NA HIGH i rezoluciji 1366x768, svaki detalji na maksimumu ovaj laptop je izgurao igru bez ijednog problema kojeg možete inače imati pri igranju, istina zagrijavao se nešto više, otprilike 80 stepeni CPU i 70 GPU (al mora se uzeti u obzir i velika vrućina).
CPU ne "osjeti" ovu igru, ostaje čak više od pola neiskorišćeno.  Moram napomenuti da su svi pozadinski programi (Skype, msn, pindgin, utorrent...) radili, Mozilla otvorena itd...
Ovo je još jedan dokaz o kako moćnoj mašini se radi.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #12 on: June 13, 2010, 09:14:45 AM »

Mora da te ovi iz Asusa placaju za reklamu ;D U svakom slucaju hvala na update-u.

VLADIX

• ex. little tuxy
  • Moderator
  • Full Member
    • VLADIX.NET
    • Email
« Reply #13 on: June 19, 2010, 03:14:30 PM »

haha, ne ne, baš nisam nikad volio ASUS pretjerano ...al sad DA :)
tačno 2 mjeseca korišćenja, do sada nijedna zamjerka osim nekoliko puta blue screen - driver greška.

VLADIX

• ex. little tuxy
  • Moderator
  • Full Member
    • VLADIX.NET
    • Email
« Reply #14 on: June 20, 2010, 12:34:41 PM »

pri MAX opterećenju
Pages: [1] 2 3   Go Up