Laptop Testovi FORUM
September 03, 2010, 03:55:09 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: www.laptoptestovi.com

Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: ACER Extensa 5630G-582G25 - User Review  (Read 3489 times)
markosvaba
Newbie
*

View Profile Email
« on: June 18, 2009, 03:02:45 PM »

Specifikacija:

# Proizvođač : Acer
# Težina : 2.6kg - 3.0kg
# Ekran : 15.4"
# Procesor : Intel Core2Duo T5800 (2.0GHz/2MB/800FSB)
# Memorija : 2GB
# HDD : 250GB
# Grafička kartica : ATI Radeon 3650
# Ostalo : 4x USB
# Ostalo : Bluetooth
# Ostalo : Card Reader
# Ostalo : DVD/RW
# Ostalo : ExpressCard slot
# Ostalo : Gigabit LAN
# Ostalo : Web Camera
# Ostalo : WLAN
# Cena   : 45.000 RSD
« Last Edit: July 09, 2009, 01:20:23 PM by markosvaba » Logged
markosvaba
Newbie
*

View Profile Email
« Reply #1 on: June 18, 2009, 03:52:02 PM »

Da se predstavim:  Grin

Pozdrav, zovem se Marko, i ovo je moj prvi laptop. Hteo sam da batalim desk, posto mrzim da sedim na jednom isto mestu vise sati pa sam se odlucio za prenosni racunar(laptop). Imao sam veliku dilemu, prvo sam zeleo MSI laptop (ex623) pa sam otisao i video ga uzivo i na prvi pogled mi se svideo ali kada sam ga uzeo u ruku delovao mi mekano. Onda mi je mail stigao od acer-srbija da je model ACER Extensa 5630G-582G25 na popustu od 10% ). Otisao sam danas u acer-srbija i kada sam ga ugledao i osetio kuciste utisak je bio WoW. Onda sam ga testirao tako sto sam poneo sa sobom Ubuntu live cd(ljudi su bili ljubazni pa mi dopustili). Posle malo kucanja i razgledanja odlucio sam da ga kupim. Kada sam dosao kuci odpakovao sam ga izvadio iz kutije, stavio bateriju i krenuo sa instalacijom windows xp sp2.

Instalacija operativnog sistema Xp Sp2

Tu se stvorio prvi problem. Posto je tesko instalirati xp na sata hard disk morao sam da prebacim iz ACHI moda u IDE to se nalazi u biosu. Postavio sam da se instalira i sa nestrpljenjem cekao da se instalacija zavrsi. Uz laptop dobio sam i drajvere za vistu i xp. Instalirao sam sve osim graficke kartice(ona mi je stvarala problem). Surfovanjem po internetu zakljucio sam da drajveri treba da se moduju. Modovanjem drajvera instalirao sam drajvere i sve je bilo ok. Program za modovanje Link
« Last Edit: July 09, 2009, 01:20:51 PM by markosvaba » Logged
markosvaba
Newbie
*

View Profile Email
« Reply #2 on: June 18, 2009, 03:56:14 PM »

Tastatura:
Tastatura je mat tako da ne ostaju otisci od prstiju. Ne ugiba se, i cvrsta je, moze se koristiti za duza kucanja. Nema numericku tastaturu, raspored tastera je YU (qwertz). Talasastog je obilika (kao sto mozete videti na slici). Tac ped (Touch Pad) radi fenomenalno treba malo privikavanja, Levi i desni klik su tihi, a ako se stisne malo nize cuje se KLIK.

Ekran:
Ekran je glossy. Nije pogodan za rad na suncu zato sto se slika odbija(dok kucate vidite sebe na ekranu). Velicine je 15,4" i ima maksimalnu rezoluciju 1280x800.

Web Kamera:

Web kamera je vrhunskog kvaliteta, nocna slika je vrhunska kao da se pali xenon Wink. Idealna je za chat. 

Baterija:

Baterija je sony-jeva 48840mWh
Voltage    10,8V

Minimalno trajanje baterije(pri maksimalnom koriscenju) jeste 1 sat i 20 sekundi.
Maksimalno trajanje baterije(pri minimalnom koriscenju) jeste 4 sati 24 minuta i 14 sekundi (ali opterecenje je bilo samo kao neko dopisivanje u notepadu). Ja sam na svoju ruku testirao wifi+opera i baterija je trajala 3h i 12 minuta.Baterija je 6 celijska, u zavisnosti od koriscenja laptopa se formira trosenje baterije, max koliko baterija moze da se izdrzi je 4h i 24min a min 1h 20 sec.

Kuciste:
Kuciste je mat, primamljivog je izgleda i sto je najbitnije čvrsto je, nema nikakvog krckanja. Kuciste se zatvara preko bravica. Pomeri se na desno i laptop moze da se podigne(sto je po meni perfektno).

Polozaj konektora:

Na prednjoj strani nalaze se audio konektori , čitač kartica i dva "prekidača": Wireless i Bluetooth.
Na laptopu se nalazi.
4x usb konektora od toga jedan je e-sata i usb
1x HDMI
1x VGA
1xPCMCIA Express Card

Dva konektora za usb se nalaze sa leve strane dva pozadi(jedan je i e-sata i usb)+ sa leve strane je HDMI i VGA a sa desne je samo dvd rezac. I svidja mi se sto nema ni jedan konektor sa desne strane posto ne koristim tac ped, nego dodatnog misonju pa bi mi konektori smetali.

Prednosti:
-HDMI
-e-sata

Mane:
VGA i HDMI su trebali pozadi da se smeste gde se nalaze dva usb porta. Umesto usb portova da dodju VGA I HDMI a da usb portovi budu poredjani sa leve strane (sva cetiri).

Ugao gledanja:
Ugao gledanja je fenomenalan skoro 180 stepeni. Da na preterujem nista nije vidljivo pod 180 ali malkice kada se pomerimo text moze da se cita.
« Last Edit: July 11, 2009, 07:44:44 PM by markosvaba » Logged
markosvaba
Newbie
*

View Profile Email
« Reply #3 on: June 20, 2009, 04:33:02 PM »

Procesor:
Procesor je Intel core2duo T5800. Radni takt je 2000Mhz a uglavnom radi ~1996Mhz. Ima 2Mb L2 keša, fbs 800mhz.
Procesorom sam zadovoljan do sada me dobro sluzi za (Photoshop, Dreamveawer) i igre. Iako ne pripada najnovijoj i najbrzoj klasi procesora, on je izvanredan. Ne greje se ide do 65 C kada je opterecen, a normalan rad oko ~49 C.

Ram memorija:

Ram memorija je kapaciteta 2Gb i svi ce pomisliti da je za rad malo, ali za ovakav laptop nije potrebno vise, moze se dodati jos jedan modul.

Graficka kartica:

Graficka kartica je Ati Radeon 3650 ddr2
 sa 512mb ram memorije. Od igara sto sam probao i sve na max. podesavanja:
-Grid
-Pro Evolution Soccer 2009
-Virtual Tennis 3
-Virtual Tennis 2009
-call of Juarez

Od graficke kartice nisam ocekivao previse posto laptopovi nisu za gaming vec desk racunari, tako da sam njome odusevljen.

Hard Disk:
Hard disk je kapaciteta 250 GB 5200 rmp (dolazi podeljen na dve particije), hdd se ne cuje. Zadovoljan sam njime
Laptop poseduje i DVD/RW koji ispunjava sve njemu date zadatke

- Temperature procesora,hard diska, grafičke kartice

Opterecen:

Normalan rad na racunaru (Net, office, muzika).

Ostali testovi:

« Last Edit: July 11, 2009, 07:49:33 PM by markosvaba » Logged
markosvaba
Newbie
*

View Profile Email
« Reply #4 on: June 20, 2009, 09:48:05 PM »

Pa da krenemo   Grin

Prednosti:
-Cena 45 000 RSD
-Procesor core2duo 2,0 sa 2mb l2 keša.
-Ati radeon 3650 512mb ddr2
-250gb Hard Disk
-NE GREJE SE
-Cvrstina(nije mekana plastika).

Mane:
-Ram memorija 2gb
-Ddr2 memorija kod graficke(zahtevnim igracima ne preporucujem laptop, ipak je desk za igranje)
-1 godina garancije
-ne dobija se torba uz laptop

E sada kada sve saberemo i oduzmemo dobijemo fenomenalan laptop za malo para(nasprem performansi koje nudi). Ram memorija se moze dodati tako da to nije prevelik problem
« Last Edit: July 09, 2009, 01:22:53 PM by markosvaba » Logged
ivanspz
Jr. Member
**

View Profile
« Reply #5 on: June 23, 2009, 12:13:32 PM »

Panto obavezno maretu nagradu za review !!!
Vidis da covek i na odmoru radi... Tongue
veliki pozzz
markosvaba
Newbie
*

View Profile Email
« Reply #6 on: July 09, 2009, 01:24:30 PM »

Za kraj slike laptopa:

« Last Edit: July 09, 2009, 02:16:13 PM by markosvaba » Logged
Natalija
Newbie
*

View Profile
« Reply #7 on: August 07, 2009, 05:57:51 PM »

Jao baš mi se sviđa ovaj tvoj lap top! 'Oću i jaaaaa  Grin

I kakvi su sad utisci posle malo dužeg korišćenja? Ima li još uočenih prednosti/mana?
markosvaba
Newbie
*

View Profile Email
« Reply #8 on: August 09, 2009, 06:19:56 PM »

Ja sam prezadovoljan i dalje. Tj jedina mana mi je touch pad. Kada imam utaknut bezicni mis i istaknem on poludi pa moram restartovati komp. Dodao sam jos 2gb rama tako da win 7 sada leti.

Jedina mana je to sto je porasla temperatura za nekih 5 stepeni. Ne znam zasto ali ocigledno zbog ovih vrucina a i LT radi 24h. Ali sve sam to resio hladjenjem(koje sam naravno dobio od Pante kao nagradu za najbolji reveiw). Hvala jos jednom. Sutra opet idem na more (ne nosim laptop). Pa ce biti slika kada se vratim i rezultati tempreratura
« Last Edit: August 09, 2009, 06:25:25 PM by markosvaba » Logged
Natalija
Newbie
*

View Profile
« Reply #9 on: August 14, 2009, 07:00:01 PM »

Išla sam danas da vidim ovaj lap top uživo, nice....reci mi, to sam i tamo zaboravila da pitam je l' mogu da se priključe zvučnici (5.1), ako sam dobro shvatila Pantu potreban je S/PDIF port, pa ima l' ga?
Natalija
Newbie
*

View Profile
« Reply #10 on: August 14, 2009, 07:01:31 PM »

Kada imam utaknut bezicni mis i istaknem on poludi pa moram restartovati komp.

Ovo mi se ne sviđa da čujem  Cry
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #11 on: August 14, 2009, 09:13:09 PM »

Problem moze biti i do Windowsa i do misa. Ne znaci da ce svaki primerak ovog laptopa praviti problem.
Sudeci po nekim specifikacijama koje sam ja nasao, nema S/PDIF. To ne znaci da ne mozes prikljuciti 5.1 zvucnike, vec da neces dobiti pravi 5.1 zvuk, nego ce se "praviti" od stereo signala.
Mislim da je Marko trenutno na odmoru, pa ne znam da li ima pristup internetu ili cemo morati da sacekamo da se vrati da bi dobili precizan odgovor.
« Last Edit: August 14, 2009, 09:19:07 PM by Panta » Logged

markosvaba
Newbie
*

View Profile Email
« Reply #12 on: August 21, 2009, 09:08:30 AM »

hehe evo me vratio se sa mora. Nema S/PDIF tako da nista od 5.1 i uzivanja u muzici. 
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: