Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1] 2   Go Down

Author Topic: Acer aspire 7520G-problem sa optickim uredjajem  (Read 799 times)

dumit

• Newbie
  • *
    • Email
Acer aspire 7520G-problem sa optickim uredjajem
« on: February 21, 2011, 05:23:15 PM »

Pozdrav svima,
Acer aspire 7520G (dobio ga pre neki dan) ne prepoznaje uvek opticki uredjaj . Ponekad podize sistem (os win7)4-5 min. i tad sigurno ne prepozna optiku a kad se sistem digne normalno "vidi" opt.uredjaj ali se ikonica u "My computer" izgubi posle 15-20min. i ne moze da procita ni jedan disc(cd,dvd sve jedno)...Inace me zbunjuje to dizanje sistema koje traje po nekoliko minuta(ne uvek). Kada sam ga dobio bio je instaliran takodje os win7 i tada se ponasao mnogo gore , nije citao ni jedan disc pa sam posle instaliranja win xp-a,viste(isto se ponasao)vratio na Microsoft Windows 7 Ultimate.Problem je delimicno resen posto se sad vrlo retko desava da se zakuca prilikom podizanja sistema i skoro uvek prepozna optiku ali se ipak desava ,doduse kao sto rekoh vrlo retko.Inace sam testirao komponente(ram,maticnu,hd..) raznim testovima i nije pronadjen nijedan problem ...

perica100

• Full Member
Re: Acer aspire 7520G-problem sa optickim uredjajem
« Reply #1 on: February 21, 2011, 06:22:32 PM »

Kazes dobio si uredjaj?  Jel to nov ili vec koriscen uredjaj?  Nisi bar koliko toliko opisao koje je konfiguracije  itd?
Ako je vec koriscen pa je mozda neki stariji model mozda nemoze da podrzi Win 7.Ja ne boh rekao da je do hardvera neki kvar,ali ko zna..
Uglavnom daj malo preciznije podatke o laptopu pa ce ti sigurno neko ovde vec dati savet...

dumit

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #2 on: February 21, 2011, 06:58:38 PM »

Laptop je koriscen 2 god. a evo i karakteristika :
Mobile DualCore AMD Turion 64 X2 TL-60, 2000 MHz (10 x 200)
Acer Aspire 7520
NVIDIA GeForce 8400M G  (256 MB)
Hitachi HTS541616J9SA00 ATA Device  (160 GB, 5400 RPM, SATA) x 2
PIONEER DVD-RW DVR-K17RS ATA Device 

perica100

• Full Member
« Reply #3 on: February 21, 2011, 07:26:20 PM »

e to je vec druga stvar.Nezna se kako je koriscen i d anije slucajno nesto mozda ostecen ili sta vec,mada kazem sumnjamda je nesto mehanicki tj hardverski.Ja sam otrprilike imao do pre mesec dana Acer Extesnu koja je upravo stara kao i tvoj laptop oko 2 god(kupljena nova).I moj hardisk je bio Hitachi ali sa 250 gb,i Intel procesor 1.4 c2d,razlika je u DVD,moj je bio i LG i radio je super,citao sve rezao cak i u dual leyeru odlicno itd...
E sad ja sam koristio uglavnom Windows Vista x32 ili x64 menjao sam i radilo je odlicno.Jedno kratko vreme sam imao i Win7 i radilo je dobro.E sad koliko sam procitao tvoj harddisk je SATA,ima neka fora kod instalacije win7 kod nekih HDD ali nisam siguran kod kojih i sta je bitno.
   Ako se dobro secam negde sam citao mozda i ovde na forumu da postoji neki problem kod instalacije Win7 kod neke vrste Harda.Dakle nemoj se nista brinuti,verovatno da nije mehanicki kvar.PANTA  ili neko ko se malo vise razume od mene ce ti dati tacnije info.
   Da sam ja na tvom mestu,prvo sto bi uradio to je da bi instaliraoi VISTU  umesto Win7,pa da vidis kao se ponasa.Ako dobro radi nemas razloga da forsiras WIn7,on je sigurno zahtevniji a i na samom HDD on zauzme neku rezervu od oko 40 gb koja ti je ne upotrebljiva,takod a ti je na takvom HDD od 160 gb to nepotrebno zauzmima dobar deo memor. prostora.

dumit

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #4 on: February 21, 2011, 07:47:18 PM »

Hitachi HTS541616J9SA00 ATA Device  (160 GB, 5400 RPM, SATA) x 2 , znaci 320 GB ali to je najmanje bitno. Laptop je inace bio kod mog ujaka(kupljen nov) koji je odgledao 10-ak filmova, slusao muziku i uglavnom koristio za internet . Znaci znao je samo da ga ukljuci, iskljuci...A sto se tice viste bila je instalirana ali mislim da je pod istom najgore radio(la).Najbolje inace radi pod win 7 x32 koji sam instalirao pre neki dan i taj problem se javio samo nekoliko puta ali i dalje postoji .

perica100

• Full Member
« Reply #5 on: February 21, 2011, 08:37:30 PM »

Pravi da ti kazem,nisma mnog upoznat sa laptopovi koji imaju po 2 hdd.Malo sam sada i u nedumici.....MOj sadasnji Lenovo ima 500 gb i koliko ma video u specifikaciji putem Everest softvera to je jedan HDD tako da o tome malo znam.
Sacekaj da se oglasi PANTA ili neko drugi ko ima vise info o tome,pa ce se razjasniti.
Ne bih da me pogresno shvatis,ali uvek posotoji mogucnost da nisi dobro instalirao Windows,pa onda mozda fale neki drajveri za pojedine delove kompa,poput drajvera za DVD itd.
  Ako ti je ovo prvi laptop,mozda nije lose da ti instalira neko ko se vise razume u njih,jer je pomalo drugacija situcija kod laptopova od one sa desktop racunarom.Svaki proizvodjac ima na svom sajtu drajvere za sve modele pa tako i Acer.Drajveri moraju biit instlirani za odgovarajucu veziju Windowsa,bitno je cak i da li je 32bitna ili 64 bita verzija bilo od  kog Win

Evo ti link sa Acer sajta za drivere,jedva sam nasao ovaj tvoj model,koliko vidim to je 17 incha ekran
Imas da biras drivere prema vrsti Windowsa kao sto sam ti rekao,i kad sam izabrao Win7 izbacuje neko upozerenje sa plavim slovima,neznam da li to znaci da nije potpuno kompatrabilna ili ne u svakom slucaju snacices se...

http://support.acer-euro.com/drivers/downloads_gd.html
« Last Edit: February 21, 2011, 08:51:12 PM by perica100 »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #6 on: February 21, 2011, 10:17:34 PM »

Ne bih da te brinem previse, ali ako se ISTI problem javljao i pod drugim operativnim sistemima, onda je najverovatnije hardverski problem. Probaj u BIOS-u ili Device manageru da ga disejblujes, pa da vidis hoce li se nesto promeniti. Mozda je neki konflikt koji usporava podizanje sistema.

dumit

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #7 on: February 22, 2011, 12:25:31 AM »

Juce se prilikom testiranja komponenti desilo nesto cudno,meni barem .Naime kada sam hteo  pomocu pc-check da testiram RAM komp se zakucao ,isto se desilo kada sam testirao svaki modul posebno .Kada sam vratio module u slotove problem sa podizanjem sistema se smanjio ali nije nestao, mozda je samo prasina bila uzrok tome.Instalirao sam najnovije drajvere i za sada masina radi lepo, danas se problem javio samo jednom . Videcu sta ce se desavati narednih dana ako opet zakaze , kukala mu majka ...Hvala perica100 i panti u svakom slucaju na savetima

perica100

• Full Member
« Reply #8 on: February 22, 2011, 02:10:00 AM »

sad se setih,da je jedna moja poznanica imala recimo problem sa svojim Toshiba laptopom koji je odmah kao nov jako sporo podizao sistem Windows,ali neznam da li joj se posle tokom rada desavalo nesto cudno.Meni je tada bilo cudno sto tako dugo podise Win ali nisam mogao bilo sta da joj kazem.Neznam sta je kasnije uradila  sa tim kompom i da li ga jos uvek koristi i da li ima nekoh probelma sa njim.
   Nisi nam rekoa dali si pitao svog rodjaka koji ti je poklonio laptop kako se ponasao kod njega? Kako je bilo na pocetku,kako kasnije itd.To bi moglo da ti pomogne da zakljucis neke stvari.
  Ako se sve to nastavi onda potrazi neki dobar serviis,mozda se moze kvar i da otkloni,pa cak i da te malo kosta imajuci u vidu da si ga dobio na poklon,nekako ces valjda skupiti par desetina evra.Ako je nesto skluplji kvar bojim se da se ne isplati,ipak je to 2 god star komp.

dumit

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #9 on: February 22, 2011, 12:58:18 PM »

Laptop je kupljen sa instaliranom vistom i radio je super nekih godinu i nesto a je onda neki "expert" instalirao win7 i komp je poceo da brljavi i to je trajalo mesecima. Vazno da za sad radi fino(prosto me iznenadjuje) i to vec 2 dana .Pozzz

branko87

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #10 on: February 22, 2011, 04:18:40 PM »

crko ti je neki chip na maticnoj...barem je meni tako bilo...moj savet ti je da uvalis (prodas :))
ja sam ga nosio po raznim servisima i nista :D
posle toga mi je crkla i grafika...
ponovo ga nosio po servisima i nista :D
sve ostalo je istorija...

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #11 on: February 22, 2011, 11:48:02 PM »

sad se setih,da je jedna moja poznanica imala recimo problem sa svojim Toshiba laptopom koji je odmah kao nov jako sporo podizao sistem Windows,ali neznam da li joj se posle tokom rada desavalo nesto cudno.Meni je tada bilo cudno sto tako dugo podise Win ali nisam mogao bilo sta da joj kazem.Neznam sta je kasnije uradila  sa tim kompom i da li ga jos uvek koristi i da li ima nekoh probelma sa njim.
I ne znam zasto sam vam ovo ispricao, ali ne moze da skodi, a ako ne skodi onda koristi ;D
Elem, kao sto rekoh, ako ponasanje zavisi od operativnog sistema, onda je verovatno softverski problem. U suprotnom je, jelte, hardverski. Nadam se da ce ti i dalje raditi OK.

dumit

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #12 on: March 06, 2011, 08:28:11 PM »

Evo mene opet ,mislio sam da je problem resen ali avaj...deset dana normalnog rada i to je to . Juce je poceo opet da brljavi ...sporo podize sistem,optike ima pa nema,inace sporo radi -opterecenje procesora je  70-80% sve vreme ,RAM radi na 35-40%(to je ok)  ...Ne znam sta da mu radim vise ,sumnjam u rad servisera u mom gradu tako da ne znam da li da ga nosim kod istih .

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #13 on: March 07, 2011, 09:31:01 PM »

Da li koristis neki antivirus program? Toliko zauzece procesora definitivno nije normalno. Sta prikazuje task manager, koji proces opterecuje sistem?

dumit

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #14 on: March 12, 2011, 05:47:30 PM »

Norton internet security , bio je to verovatno los dan ,mozda se samo pregrejao(bio mi je u krilu 2-3h)nije mi palo na pamet da proverim temp(everest...). Sutradan je opet normalno radio.Necu vise da davim,javicu se ako budem imao nesto konkretno.Pozzz
Pages: [1] 2   Go Up