Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Acer Aspire 5738G - User review  (Read 3077 times)

Sholex

• Jr. Member
  • **
    • Email
Acer Aspire 5738G - User review
« on: April 18, 2010, 08:24:28 PM »

Zdravo svima, pošto je HP 6735b otišao u staro gvožđe, predstavljam vam Acer 5738G.

Osnovne karakteristike:

Procesor: Intel Core 2 Duo T6400, 2.0 GHz, 2 MB L2 keš
Čipset: Mobile Intel PM45 Express
Memorija: 2 GB DDR3
Hard disk: 250 GB SATA, 5400 RPM
Displej: 15,6", 16:9, 1366 x 768, glare, sa pozadinskim LED osvetljenjem
Grafička kartica: NVIDIA GeForce G105M sa 512 MB memorije
Baterija: 6 ćelija

DVD uređaj
5 u 1 čitač kartica
mrežna kartica
wireless kartica
bluetooth
web kamerica 0,3 MPx
mikrofon
modem
Garancija: 12 meseci, 6 meseci za bateriju
Dobija se bez operativnog sistema

Na prvi pogled:

Dimenzije: 383 x 250 x 30
Težina: 2,8 kg

Plastika je od sjajnog materijala, izgleda vrlo lepo ako se primeni princip "gledaj, ne pipaj", otisci i prašina su lako uočljivi i prosto se lepe za ovakav vid plastike. Boja je fina tamno plava, sa prednje strane je Acer logo. Nema oštrih linija, sve je zaobljeno, cela kontura odaje utisak pomalo ovalnog izgleda. Boja je iznutra crno - siva (pogledajte slike), oko displeja je isto sjajna ali oko tastature, na sreću, nije pa otisci i prašina nisu primetni. Iznad tastature su tasteri za: Power up/down, bežičnu mrežu, bluetooth, zvuk gore/dole, jedno "PowerSave" dugmence čiju funkciju nisam u potpunosti razumeo i još jedno koje služi za nekakav Backup, ali se ništa ne dešava pritiskom na isto. Sve što svetli, svetli i prijatnoj plavoj boji (osim kada se baterija puni i sl., to je neka žućkasta, ali oproctiću toliko). Ceo računar je maksimalno tih, hdd se ni u kojoj prilici ne čuje, dok se glavni, procesorski kuler aktivira jače (i tek za nijansu postane čujniji) samo prilikom igranja zahtevnijih igrica ili radom u procesorski zahtevnim aplikacijama. Laptop je uglavnom hladan, bilo da radi nekoliko sati ili ceo dan, postane mlak odozdo tek posle dužeg igranja zahtevnije igrice. Može postati i vruć, ali tek ako se stavi na krevet (ili tako neku meku površini koja bi mu uskratila prirodnu ventilaciju vazduha), ali ni tada temperatura ne bude strašna. Elegantan, malo našminkan, vrlo tih i hladan laptop.

Tastatura i tačped:

Tastatura je crne boje, ima i numerički deo i pritom svi tasteri su u punoj veličini, ne postoji osećaj bilo kakve zbijenosti. Vrlo je plitka, potrebno je navići se na to. Postoji Fn dugmence koje u kombinaciji sa drugim tasterima izvršava određenu funkciju. Ugibanje je neznatno uz jači pritisak. Tačped je ok za rad, poteškoće mogu nastati ako su vam prsti vlažni, u tom slučaju prst neće baš lagano kliziti. Samo jedan taster zamenjuje levi i desni, i on je malo bučan. Uz drajvere imate mogućnost da podesite gomilu gestova (skrolovanje, zum, rotacija...) i drugih stvari. Postoji i dugme za isključivanje tačpeda, što može biti korisno ako ne želite slučajno da pomerite kursor dok pišete nešto ili sl.

Displej i grafička:

Ekran je sjajnog tipa (glare) sa dijagonalom 15,6 inča u 16:9 razmeri, sa maksimalnom rezolucijom 1366 x 768 i LED pozadinskim osvetljenjem. Daje jasne i žive boje (u kombinaciji sa NVIDIA grafičkom karticom), uglovi gledanja su prilično veliki i po vertikali i horizontali, pruža veliku udobnost. Dve šarke ga drže i može se spustiti dovoljno za svaku priliku. GeForce G105M je kartica sa svojih 512 MB DDR2 memorije, podržava DirectX 10, 4.0 šejder verziju, mada će novije igrice raditi dobro samo u "low detail" režimu. Što se tiče DirectX 9 igara, one bi trebalo da prolaze glatko sa med/high podešavanjima. Ja sam probao Need For Speed Shift i u sa najnižim detaljima je sve besprekorno, dok je sa srednjim nešto lošije, ali u potpunosti igrivo. Sama kartica prilično snižava takt procesora, memorije, šejdera kada oni nisu korišćeni pa se energija tako maksimalno štedi. Za više detalja o grafičkoj pogledajte OVDE. Ova kartica podržava Nvidijin projekat CUDA, koji koristi (danas već dosta snažne) grafičke procesore za izračunavanja kojima se inače bavi samo centralni procesor, npr u Photoshop-u će u složena baratanja fotografijama biti uključen i GPU, pored CPU-a i sl. Vidite OVO. Ipak, od ove grafičke i laptopa se ne može očekivati gejmerski zadovoljavajući utisak i za to nije namenjena, ali se svakako može poigrati sa njom.
« Last Edit: May 07, 2010, 08:27:41 PM by Panta »

Sholex

• Jr. Member
  • **
    • Email
Re: Acer Aspire 5738G - User review
« Reply #1 on: April 18, 2010, 08:28:38 PM »

Procesor i memorija:

Procesor je C2D T6400 na 2 GHz i 2 MB L2 keša, 45-o nanometarska tehnologija je korišćena u izradi tranzistora. Za sada nisam mogao da nađem nešto što je procesorski zahtevno a da ne funkcioniše dobro i brzo, ili bar brzo koliko je meni potrebno. Uglavnom radi na 1,2 GHz kada nije korišćen, tako smanjuje utrošenu energiju i temperaturu. Što se memorije tiče, ugrađeno je 2 GB DDR3, ali samo jedna pločica na jednom slotu, što me je obradovalo, jer ću moći lako da dodam još jednu takvu i bez zamene imati 4 GB.

Priključci:

Svi priključci su sa leve i desne strane, ne posoje napred ili pozadi, što meni sasvim odgovara, napred je samo čitač kartica. Sa leve strane - ulaz za adapter, LAN, HDMI port, VGA port, dva USB 2.0 porta, i line-in, mic-in, line-out. Sa desne - Kensington lock, modem, DVD uređaj i dva USB 2.0 porta. Nisam imao problema sa portovima, USB-ovi su na dovoljnom razmaku da se bilo kakvi uređaju uključe odjednom.

Baterija:

Ima 6 ćelija, kapacitet je 48840 mWh. Battery Eater daje sledeće rezultate: U Reader's testu baterija je trajala 3:31, a u Classic testu, pri maksimalnom opterećenju 1:17, u oba testa bilo je namešteno da se računar ugasi kada kapacitet baterije dostigne 3%. Meni takvo stanje završava posao, obično mi je potrebno oko 2 sata baterije, a toliko uvek dobijem.

Za kraj:

Prvo sam koristio XP sistem, pa XP i 7 istovremeno, a sada samo 7 (prvo x64, sada x86). Sve je bilo ok. Računar koristim prilično jer su mi takvi i posao i studije, ponekad ostane uključen dan i noć i za sada nije pokazivao slabosti. Na Acer strani se mogu naći svi drajveri za bilo koju verziju Windowsa, a nove verzije BIOS-a stižu dovoljno često. Prvi put kada sam prelazio na noviju verziju BIOS-a primetno sam smanjio temperaturu adaptera, i to nije samo moje subjektivno mišljenje, u opisu te verzije je i pisalo da će se smanjiti temperatura.

Sve u svemu, računar je tada koštao 49000, za taj novac mislim da sam napravio dobar pazar. Hladan je, tih, brz, hdd je kapaciteta 250 GB što je dosta ako se baš ne rasipa i uz činjenicu da su eksterni svakim danom sve pristupačniji. Verovatno ću dodati još 2 GB memorije, otom - potom... Web kamerica je iznenađujuće dobra s obzirom da na njoj piše 0,3 Mpx. Još nešto sam zaboravio, zvučnici nisu preteranog kvaliteta ni posebno jaki, ali sam našao jedan odličan programčić koji ovde moram da pomenem i preporučim svakom ko želi da pojača i poboljša zvuk na računaru, zove se Breakaway, dosta mi pomaže kada je neki tih film u pitanju a ja ne mogu da pojačam više.

Ako sam nešto zaboravio i setim se, dodaću.

PS Imao sam AMD desktop računar, pa AMD laptop posle toga... Reći ću ovoliko, Intel je Intel.
« Last Edit: May 10, 2010, 09:09:36 PM by Sholex »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #2 on: April 19, 2010, 02:08:04 PM »

Lepo, lepo. Mozes li malo uporediti svoj stari HP 6735b i ovaj Acer 5738G, sto se tice kvaliteta izrade, tastature, touchpada i ekrana?

Sholex

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Reply #3 on: April 19, 2010, 02:55:59 PM »

Što se tiče izrade, HP je bio čisto poslovni, "pro", laptop - oštre linije, siva i crna boja, jednostavnost... Acer je teget boje, sija se, doteran... Meni su obe varijante bile ok, mada bih opet birao da ne moram svakih pola sata da brišem otiske i prašinu... jedino to. Sve ostalo je dobro, nema uknulih tastera i sl.

Tačped je bio zgodniji na HP-u, zato što je na Acer-u izrađen od plastike koja je masnija, ako mogu tako da se izrazim, pa prst može da zapne tu i tamo pogotovu ako se prevlači celom jagodicom. Ali ubrzo sam se navikao. I tasteri su bučniji na Acer-u. Tastature su baš različite, Acer ima numerički deo a pritom su svi tasteri pune veličine i nisu neprirodno zbijeni pa mi to dosta odgovara kada kucam brojke... Opet, dosta je plitka i što se tiče pisanja, na to mi je takođe bilo potrebno vreme da se naviknem.

Na HP-u je ekran bio mat, pri jakoj dnevnoj svetlosti bi se bolje video nego na Acer-u, ali ja laptop koristim unutra 99% vremena, pa mi refleksija ne smeta, a na Acer-u su boje primetno življe.

HP je bio malo bučniji i dosta se više grejao (ne preterano ni on, ali se ne može uporediti sa Acer-om). Baterija na Acer-u traje nešto duže.

Procesor i grafička su neuporedivi, pa o tome neću ni da diskutujem, primeti se na bilo kom težem zadatku odmah.

Ono što je najbitnije, ne stvara mi nikakve probleme u radu kao što je HP činio na kraju, nadam se da će tako i ostati.  ;)

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #4 on: April 19, 2010, 09:00:45 PM »

Fala lepo na odgovoru :)

h5n1

• Sr. Member
« Reply #5 on: May 04, 2010, 10:42:26 AM »

kazes
PS Imao sam AMD desktop računar, pa AMD laptop posle toga... Reći ću ovoliko, Intel je Intel.

kakva si to losa iskustva imao sa AMD-om?

Dobar rivju  ;)

Sholex

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Reply #6 on: May 05, 2010, 06:26:05 PM »

Sto se AMD laptopa tice pogledaj HP 6735b User review. Na njemu su menjali sve zivo a problemi su ostali.

Desktop mi je bio AMD Athlon 2000+, tada je on bio najbrzi AMD-ov ali ubrzo su nesto menjali oko jezgra zbog problema sa grejanjem, tako da sam ja dobio poslednju seriju bez tih poboljsanja (ne mogu bas tacno ni da se setim o cemu se radi).

Ono sto sam ja primetio u vezi Intel/AMD trke je da mi je rad sa Intelovim procesorom komotniji, stabilniji, tisi...  ;)

ab

• Full Member
« Reply #7 on: May 08, 2010, 04:19:02 PM »

@Sholex
Pohvala  i ne znam da li mi je promaklo ali osim utiska da se manje greje neko Hp model koji si naveo nisma primetio koje temperature su u pitanju

p.s.
možda ne bi bilo loše kad bi link ka programu Breakaway koji ti je dosta pomogao, kako sma kažeš, ovde navedeš jer ljudima sa sličnim laptopom može biti od koristi
« Last Edit: May 08, 2010, 04:21:33 PM by ab »

Sholex

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Reply #8 on: May 21, 2010, 05:20:57 PM »

Link dodat gore...  ;)

iizuzetan

• Newbie
  • *
    • Igrice za decake
« Reply #9 on: June 05, 2010, 04:09:16 PM »

A  da li je bolji taj tvoj ili ovaj moj HP Pavilion DV7:

Operativni sistem: Windows 7 Home Premium 64-bit
Procesor: Intel Core i3 Procesor i3-330M (2.13GHz, 3MB L2)
RAM 4GB DDR3 800MHz
hard disk 2 x 320GB 7200rpm SATA
Ekran: 17.3" High Definition LED (1600 x 900) BrightView
Grafika: NVIDIA GeForce GT 320M (1GB GDDR3 VRAM, deljeno do 2999MB)
High-definition audio sa integrisanim stereo zvučnicima i mikrofonom
web kamera
5-u-1 čitač memorijskih kartica (SD/MMC/MS/MS Pro/xD)
8-ćelijska litijum-jonska baterija
Dimenzije: 41.26 x 27.7 x 3.5 / 4.32 cm
Težina: 3.52 kg
DVD rezač

Sholex

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Reply #10 on: June 07, 2010, 02:25:34 PM »

Pa sta ti mislis?  ;D Tvoj racunar ima i3 procesor, duplo vise rama, bolju graficku, veci hdd... Po specifikaciji je dosta bolji, sto ce reci i dosta skuplji. A i meni je bila potrebna manja dijagonala.

KvertisTop

• Newbie
  • *
« Reply #11 on: June 07, 2010, 08:38:26 PM »

Sta se sirite tu sa tim tarabama :)
Ovo je macina(kupljen je u Dohi pre 5 meseci) ljuta! ;)
ASPIRE 5738g
*Intel Core 2 Duo processor T6600(2.2 GHz, 800 MHz FSB)
*ATI Mobility Radeon HD 4570 Up to 2304 MB HyperMemory
*15.6" HD LCD
*4 GB Memory
*500 GB HDD
*DVD Super Multi DL drive
*SignalUp
*CineCrystal 16:9 True cinematic view
*HDMI out
*Numeric keypad
*Backup Manager
*Acer Arcade Deluxe
*Virtual SurroundSound
*DOLBY HOME THEATER
*Windows 7 Home Premium je bio uracunat u cenu
Macina je placena u Dohi 550 evra i vredi svaki cent!
*Tamo je kupljen i antivirus ESET Smart Security 4 godinu dana sam miran - placen je 60 evra.
Inace u Dohi(KATAR) nemaju poreze i otuda povoljnije cene. :)

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #12 on: June 07, 2010, 09:13:40 PM »

Ako hocete da se takmicite ciji je veci, pardon, bolji laptop otvorite novu temu, nemoj da "trujete" ovaj lepi User Review.

Sholex

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Reply #13 on: June 08, 2010, 02:06:43 PM »

Upravo.  ;)
Pages: [1]   Go Up