Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: 1 [2]   Go Down

Author Topic: Acer 7520G pregrejavanje  (Read 2196 times)

Munja

• Newbie
  • *
Re: Acer 7520G pregrejavanje
« Reply #15 on: January 09, 2011, 10:56:22 PM »

Linkovi na gore  pomenutom forumu nisu više validni.Kapiram iako nije za moj model da bi radilo.Fora je u tome što od 2007 ili tako nešto Acer Support više ne podržava XP,tako da na njihovom sajtu nema ništa od drajvera i softvera za Win XP!

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #16 on: January 09, 2011, 11:13:46 PM »

Google bi trebao da resi taj problem za par minuta. Na OVOM LINKU imas nekoliko varijanti. Linkovi ka Acer sajtu ne rade, ali zato neki za Rapidshare rade, sad sam probao jedan.

Munja

• Newbie
  • *
« Reply #17 on: January 10, 2011, 12:50:04 AM »

Upravo sam pronašao taj link.Samo si bio brži  ;)  Vidim da ima link za download Acer Empowering Technology Complete - Windows XP - from Aspire 5620 - skinutog sa Aspire 5620 laptopa. Stoji upozorenje da u zavisnosti od modela laptopa neće raditi sve te aplikacije. Koliko je taj 5620 sličan mom 7520 pa da osnovu toga pretpostavimo kako bi se ponašao emprowering soft na mom laptopu?

Munja

• Newbie
  • *
« Reply #18 on: January 10, 2011, 07:53:05 PM »

Zaboravih da pitam u vezi termalne paste koja se nanosi na procesor i grafičku.
Naime po preporuci sam tražio Arctic Silver 5 pastu ali nisam nigde mogao da je nađem.
Pošto sam već bio u gradu uzeo sam neku Kelko silikonsku pastu od 15g za neke smešne pare u radio klubu.
E sad me zanima da li će ova pasta da odrađuje posao kako treba ili moram da stavim nešto kvalitetnije da se ne bi pregrevao procesor i grafička?
I što se tiče nanošenja paste,video sam više varijanti od nanošenja na sam čip procesora i grafičke kreditnom karticom,prstima preko najlona do toga da se samo pasta stavi na čip i na hladnjak sa obe strane i da se sama tako razmaže.
Dok mi je bio laptop u servisu podmazali su mi malo procesor i grafiku i vidim da je pasta razmazana na sve strane ne samo po čipu već i po hladnjaku i po samom kućištu procesora i grafičke.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #19 on: January 11, 2011, 11:20:34 PM »

Ako sam dobro video, tvoj i ovaj 5620 se prilicno razlikuju, tako da ne znam da li ti odgovara bas ta verzija. Imas dve opcije, mozes da probas, ili da potrazis drugu verziju.
Sto se tice paste, nisam bas neki strucnjak, ali vidjao sam razne tehnike stavljanja. Neki naprave tanak sloj razmazivanjem, a neki stave na jedno mesto, pri cemu se pasta razmaze pod pritiskom stezanja kulera. Mislim da ne treba stavljati pastu i na procesor i na hladnjak, vec samo na jedno od ta dva.

ab

• Full Member
« Reply #20 on: January 15, 2011, 09:27:55 PM »

Dok mi je bio laptop u servisu podmazali su mi malo procesor i grafiku i vidim da je pasta razmazana na sve strane ne samo po čipu već i po hladnjaku i po samom kućištu procesora i grafičke.

Kao što ti je Panta pojasnio postoje različiti načini nanošenja paste, od razmazivanja celom površinom, preko kapljice do slova X. Načini su toliko različiti i kontradiktorni jedni drugima, da se često proizvođač procesora i proizvođač paste ne slažu tj. da nisu saglasni. Na sajtu proizvođača procesora se čak mogu naći i upustva kakko se nanosi pasta na koji procesor (dakle na dva različita procesora se nanosi različito) ali avaj, za taj isti procesor proizvođač paste kaže suprotno.

Sve u svemu pasta služi da omogući što bolje "prevođenje" toplote sa jednog tela na drugi tj. da popuni eventualne neravnine, dakle previše paste nije preporučljivo. Ona dakle ne hladi već je samo provodnik.

A ovo što si ti naveo je "kako mali Perica zamišlja popravku računara" dakle školski primer kako ne treba da se radi. Ovo inače potvrđuju i proizvođači procesora i paste i ovo je jedini sluičaj u kome se slažu, jer je rezultat takvog procesa jasan, višak paste privlači prašinu nečistoće a samim tim povećava temperaturu što je u suprotnosti sa onim zbog čega se pasta stavlja. Dakle tako netreba
« Last Edit: January 15, 2011, 09:31:15 PM by ab »

acanik

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #21 on: March 01, 2011, 08:49:19 AM »

Poz svima

Imam acera 7520 slika na monitoru se podelila na pola i izuzetno je mutna, to je verovatno blazi oblik potpunog nemanja slike , kao sto se desavalo pojedincima. Dali je i kod mene problem sa grafickom NVidija GeForce 8400m? Dali je pametno nositi na srvis (promena cipa), koja kosta 100e? Inace nova Nova kosta 160e!!!! Sta mi je ciniti?????Dali i jos koja graficka dolazi u obzir sem ove pomenute mozda neka ATI?
Unapred hvala.
« Last Edit: March 01, 2011, 02:20:41 PM by acanik »

VLADIX

• ex. little tuxy
  • Moderator
  • Full Member
    • VLADIX.NET
    • Email
« Reply #22 on: March 01, 2011, 10:07:23 PM »

deljenje slike na pola mi više liči na softverski problem sa drajverima nego sami problem sa grafičkom kartom...
ako nisi već onda obavezno reinstaliraj drejvere od grafičke.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #23 on: March 01, 2011, 10:30:48 PM »

Moze biti i da je graficka. Sad bi ti neki predlozili "pecenje" graficke karte. Da li se ovo javlja povremeno, u igrama na primer, ili je takva slika stalno? Ako ti serviseri kazu da je zaista otisla graficka i da popravka kosta toliko, mozda se vise isplati prodati ga u delovima i doplatiti za nov.

acanik

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #24 on: March 01, 2011, 10:46:59 PM »

Takva je slika stalno. Jedino se desava da se vrati u normalu ali retkost je to i cim se podgreje zakuca i opet po starom. Nisam probao sa ponovnim reinstaliranjem graficke.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #25 on: March 02, 2011, 07:40:20 PM »

Pa ako zakucava cim se malo optereti onda sve mirise na problem sa grafickom. Mozda se pregreva. Probaj nekim programom da ocitas temperaturu graficke pod opterecenjem.

Munja

• Newbie
  • *
« Reply #26 on: April 12, 2011, 03:59:52 PM »

Zdravo,
Kao što sam i pretpostavio posle nekog vremena zveknuo je konačno laptop.Naime u zadnje vreme nisam imao problem sa pregrevanjem grafičke i procesora, ali eto ono što je od skoro početka zezalo sa vađenjem i stavljanjem baterije ne bi li proradio laptop na AC adapteru. Sad je zveknuo skroz. Znači laptop i dalje radi na bateriji samo je nemoguće napuniti istu jer deo za napajanje preko AC adaptera/konketora ne funkcioniše,a daje izlazni napon od 19V i na AC adapteru i na samom konektoru na ploči što znači da su oba ispravna i da je problem negde na ploči laptopa.
Znam da je rešenje kupovina nove ploče ili drugog laptopa jer se kupovina nove ploče toliko ne isplati, ali zanimljivo da sam našao šta je najverovatnije uzrok problemu rada laptopa na struju. Na donjoj slici koju sam postavio se vidi deo sa 3 komponente od koje su 2 zavojnice i 2 kondenzatora.Od prevelikog pregrevanja u tom predelu jedna zavojnica sa oznakom L1 na slici se skroz istopila i deluje kao da je ceo sklop zagoreo, što se da videti na slici...

Tražio sam na nekoliko mesta zavojnice u SMD tehnologiji,ali nisam našao. Druga stvar je kojeg su one tipa, nemam nikakvu oznaku osim na samoj ploči L1 i L2,pa samim tim nemam pojma koja im je induktivnost...
Da skratim priču da li je moguće da pronađem negde zavojnice tog tipa i koja im je uopšte oznaka ili možda da li su kompatibilne neke sa drugog laptopa pa da pojurim sa nekog kome je crkla ploča a ispravni su ovi elementi...

« Last Edit: April 12, 2011, 04:03:38 PM by Munja »
Pages: 1 [2]   Go Up