Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1] 2   Go Down

Author Topic: Acer 7520G pregrejavanje  (Read 2196 times)

Munja

• Newbie
  • *
Acer 7520G pregrejavanje
« on: December 20, 2010, 01:23:32 AM »

Pozdrav svima,

Već duže vreme imam problem sa mojim Acer 7520 laptopom (Turion 1.8GHz, GeForce 8400M GT),a koliko sam uspeo da vidim nisam jedini.Izgleda da cela serija ima neki defekt. Naime prvo se javio proble sa paljenjem laptopa kad nema baterije,znači samo kad je priključen AC adapter,posle nekoliko puta mora da se skine AC adapter ubaci baterija drži nekoliko sekundi POWER taster i tek onda pokrene OS. To je navodno problem u samom čip setu ploče. Posle 2 godine korišćenja počeo je da greje primetno procesor, tj. dešavalo se da se laptop resetuje tj. nije u stanju da posle boota pokrene Windows, dok je Linux neko vreme mogao.
Primetio sam kasnije da je bio problem u "zapušenom" kuleru procesora pa se stoga previše grejao. Na kraju, preko koji mesec,šlag na tortu, samo me je počastio crnim ekranom, dijagnoza u servisu - crkao grafički čip na video kartici.Zamena samog čipa papreno skupa,međutim može da se nađe nova grafička jeftinije. Ali pre toga reko da pitam da li u slučaju kad "ode" grafički čip na samoj kartici pomaže ono čuveno "pečenje" u rerni kojim su neki uspeli da ožive ovu grafičku?

coldman

• Full Member
Re: Acer 7520G pregrejavanje
« Reply #1 on: December 20, 2010, 12:05:07 PM »

Ne znam bilo koga da je probao da "ozivi" GPU od laptopa ali sam ja licno "oziveo" jedan 8800GT od drugara :D
Nista te ne kosta da probas, ali prethodno da proguglas dobro na netu. Nisi rekao da li si resio problem sa pregrevanjem(sredio kuler) ili nisi?

Munja

• Newbie
  • *
« Reply #2 on: December 20, 2010, 02:46:55 PM »

Pregrevala se i grafička i procesor,koliko sam video isti bakarni hladnjak naleže na oboje.S tim da CPU ima još i dodatni ventilator koji često zna da se zaprlja,mada procesor ima tu zaštitu za razliku od grafičke kada se pregreje ili ne hladi dobro on isključi napajanje. Taj ventilator od CPU-a sam povremeno čistio,ali posle nekog vremena se opet nahvata prašina i opet krene komp da zakucava. Da bi na kraju evo pre nekoliko nedelja slika skroz nestala,ondosno zveknula grafika. Ima raznih tutorijala po netu da se pomenuta GeForce 8400M grafika "ispeče" kako bi se spojili lemovi koji su pregrevanjem stradali. Meni su u servisu rekli da bi mi zamenili sam čip na grafičkoj, ne verujem da bi se samo ispekli i uzeli mi tolike pare,ipak koliko toliko poznajem te ljude.Nisu jeftini,ali nisu ni tolike bitange. Bilo kako bilo, nabavio sam novu grafiku, ali znajući kako se greje ceo laptop neće ni ona dugo tako. Zato se pitam da li ima neko rešenje u vidu postavljanja dodatnom hlađenja,aktivnog,pasivnog kako bi bar donekle spustio temperaturu na komponentama. Jer osim procesora i grafike greje se i matična ploča.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #3 on: December 20, 2010, 10:11:45 PM »

Da krenemo redom. Malo je starija prica, pa se ne secam bas svih detalja, ali mislim da ce biti dovoljno da pohvatas. U jednom periodu je Acer prodavao laptopove koji se bez odgovarajuceg Acerovog softvera (Empowering cini mi se) nisu adekvatno hladili. Mozda to nije slucaj kod tebe, ali ne skodi da se proveri.
Drugo, ako se zameni pasta na procesoru i ocisti kuler, nema razloga da se pregreva. Trece, dobar laptop kuler (postolje) ne moze da skodi, pa ga toplo preporucujem, narocito u ovoj situaciji.

Munja

• Newbie
  • *
« Reply #4 on: December 21, 2010, 12:02:45 AM »

U pravu si za sve tri stvari.
Naime, prvih godinu dana sam koristio licenciranu Vistu i imao sam instaliran Emprowering Technology.Nakon što mi je zakucao sistem, prešao sam na XP. Od tada koristim isti.
Da li mogu da instaliram Emprowering technology na XP-u?

Nisam menjao od kada sam kupio laptop pastu ni na grafici ni na procesoru.Čistio sam samo kuler.
Gde ima da se kupi ta termalna pasta i da li se nanosi i na čip grafičke?

Planiram da kupim neko kuler postolje, može neka preporuka za 17" laptop?

Takođe bih stavio i neko dodatno pasivno hlađenje u vidu ručnog pravljenog bakarnog isečka koji bih stavio između čipa grafičke i postojećeg hladnjaka,šta mislite o tome?

ivanspz

• Full Member
« Reply #5 on: December 21, 2010, 07:16:05 PM »

mislim da ti je panta dao zaista full objasnjenje.
kod acer-ovih modela koji su bili vista "ready" ili dolazili sa vista OS, NEOPHODNO je bilo da imas instaliran empowering technology ukoliko si laptop koristio sa XP OS. Razlog je taj da jedino pomenuti program kontrolise rad ventilatora za hladjenje procesora a koliko shvatam ti ga nisi imao.
takodje kao sto je panta rekao, ako vec cistis hladnjak moras staviti i malo paste! ovde je to i bas lepo objasnjeno: http://www.laptoptestovi.com/forum/laptop-hardver/chishee-laptopa/ . ono sto je definitivno jeste da ne skodi da kupis i hladnjak za laptop ( preporuka Cooler Master )

e sad da li je kombinacija ovih stvari,  a i cinjenica da serija ACER laptopova sa grafickama poput 8600 i sl imala nesrecno resenje pa su mnogi graficki cipovi pocrkali... sta reci...
POENTA: il` ides da ti zamene cip ( ako se ne varam negde oko 60 - 90e ) ili prodas sta god mozes od delova pa kupujes novi...
« Last Edit: December 21, 2010, 07:24:09 PM by ivanspz »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #6 on: December 21, 2010, 10:15:18 PM »

Da, instaliraj Empowering technology na XP. Termalne paste ima u svim vecim radnjama koje prodaju komponente, posto se ista koristi pri sklapanju dekstop masina. Ako nisi siguran kako se to radi nadji nekog iskusnijeg.
NEMOJ modifikovati postojece hladjenje, mozes samo gore da napravis.
Sto se tice laptop kulera, testirali smo nekoliko odlicnih Cooler Master modela, pa proberi.

Munja

• Newbie
  • *
« Reply #7 on: January 05, 2011, 03:02:54 AM »

Hvala na preporuka i odgovorima!

Naime stavio sam novu grafičku isti model 8400M GS 256MB,podmazao pastom i posle nekih 10 minuta rada Speed Fan prijavljuje temperaturu od 50 stepeni i u upozorenje da je temp jezgra grafičke iznad nominalne temperature (znak-vatra) dok je procesor na nekih 10 stepeni niže oko 39.Pored toga očistio sam od prašine počev od kulera do samih hladnjaka i primećujem da se manje greje barem samo kućište laptopa. Koja bi trebalo da bude normalna radna temperatura ove grafičke?

P.S. Da li "višak" nanete paste kako na procesor tako i na grafičku pošto se razmazalo kada sam prvi put naneo ne samo na sam čip već i na ostatak procesora i grafičke može da prouzrokuje dodatno pregrevanje?
« Last Edit: January 05, 2011, 03:07:52 AM by Munja »

h5n1

• Sr. Member
« Reply #8 on: January 05, 2011, 07:31:04 PM »

jel si probao da mu flesujes BIOS, drug je imao iste probleme, ja mislim da je i njegov Acer tu neko godiste kao i tvoj

znam da se grejao i resetovao, pa je flesovao BIOS i to je prestalo, lapac radi odlicno, evo, pre neki mesec mu je i procesor apgrejdovao, pajser,  al ajde

proveri, da li lapac ima novu verziju BIOS, i pogledaj sta ispravlja u odnosu na stari

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #9 on: January 05, 2011, 09:50:10 PM »

Visak paste moze da izazove kontra efekat, ali mislim da je kod tebe nesto drugo u pitanju. Reklo bi se da neko ocitavanje nije kako treba. Ako je stvarno temperatura graficke 50 stepeni, to uopste nije previsoko. Ili to nije prava temperatura ili se senzor ubagovao.

Munja

• Newbie
  • *
« Reply #10 on: January 06, 2011, 02:21:45 AM »

Ne znam možda ova aplikacija Speed Fan nije adekvatna i merodavna za moj laptop.Ne mogu nigde da nađem koje su nominalne temperature GPU i CPU za ovaj moj laptop. Kad sam dobio lap iz servisa već je bila nanesena prilična količina termalne paste. Ja imam neku kelko običnu silokonsku ali kapiram da treba da vrši posao nije ovo neko overklokovanje u pitanju.Ako je do paste onda da pojurim tu Artic Silver video sam da ima da se nađe za nekih 500 dinara...

P.S. Update-ovao sam BIOS pre jedno godinu i po.Ako je do toga staviću najnoviju verziju ne može da škodi. I moram da nađem tu Empowering aplikaciju za XP!

h5n1

• Sr. Member
« Reply #11 on: January 06, 2011, 11:00:26 AM »

pa proizvodjac treba da stavi sta ispravlja nova verzija BIOS-a, ako je tu naveden tvoj problem, onda ga flesuj, ovako , nista, ostavi

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #12 on: January 06, 2011, 10:24:20 PM »

Nadji prvo Empowering, pa onda da pricamo ako problem bude i dalje postojao.

Munja

• Newbie
  • *
« Reply #13 on: January 09, 2011, 02:39:34 AM »

Poslušao sam savet.Ali ubih se od traženja i nisam uspeo da pronađem (verovatno ni ne postoji) Emprowering Technology softver za Win XP. Ima za Vistu i Win 7,ali kapiram da to ne bi radilo kako treba na XP ako je pisano za Vistu...

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #14 on: January 09, 2011, 01:46:52 PM »

Mozes da probas sa verzijama na OVOM LINKU, ali nema garancije da ce raditi na tvom modelu.
Pages: [1] 2   Go Up