Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1] 2   Go Down

Author Topic: Acer 5741 333G32MN or something else?  (Read 1820 times)

simanbg

• Newbie
  • *
    • Email
Acer 5741 333G32MN or something else?
« on: September 16, 2010, 09:46:49 PM »

Daklem, gledao sam dosta lap topova koji su u ponudi i citao dosta review-ova po stranim sajtovima i cini mi se da je Acer Aspire 5741 333G32MN najbolji izbor za ponudjene pare. Da ne bih reklamirao firmu, samo cu reci da sam ga nasao za 50.500 din + bi ga kupio na 9 do 12 rata. Gornja granica je 50.000 dinara, zato sto pored lap topa obavezno moram da uzmem wireless router i, po mogucstvu, neki od "kulera" za lap top..

Ovo je konfiguracija Acer-a, pa bih molio za savet ako neko ima bolji lap top da preporuci i eventualno iskustva sa ovim...

Procesor Intel core i3 330M (2.13GHz, 3MB L3 cache)
RAM memorije 3 GB DDR3
Hard disk 320 GB HDD
Mobile Intel HM55 Express chipset
Ekran 15.6 inca Acer cinecrystal HD 1366 x 768 pixel resolution 16:9 aspect ratio TFT LcD, DirectX 10.1,
8X DVD-Super Multi
Graficka kartica ATI 5470 512 DDR3 VRAM
Multi-in-1 card reader, Acer crystal Eye 1.3MPix webcam, Gigabit Ethernet, 802.11b/g/n WLAN wireless,
3x USB 2.0 ports Multi-gesture touchpad, High-definition audio support, Numeric keypad External display (VGA) port, HDMI,
Tezina 2.6 kg, 6-cell battery OS: LINUX

Sa tim sto bih naravno instalirao Win 7 umesto Linuxa...masinu bi najvise koristio za internet, slusanje muzike, gledanje filmova i poneku ne-zahtevnu igricu

VLADIX

• ex. little tuxy
  • Moderator
  • Full Member
    • VLADIX.NET
    • Email
Re: Acer 5741 333G32MN or something else?
« Reply #1 on: September 16, 2010, 10:46:22 PM »

Ma da, dobro je ovo, za te pare teško da može nešto bolje. Možeš staviti link gdje si našao.
Samo ne znam šta će ti odmah cooler, dolazi zima neće biti nekih vrućina.
Dobro će raditi na win7 64bit, sve radnje koje si napisao će odrađivati bez problema.

simanbg

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #2 on: September 16, 2010, 11:00:28 PM »

Ok, nisam znao dal je dozvoljeno reklamiranje firmi, zato nisam postavio

http://www.tehnomanija.rs/katalog/acer-aspire-laptop-5741-333g32mn.html

Ajde da ne bih otvarao 300 tema, koja je razlika izmedju Win 7 32 bita i Win 7 64 bita? A cooler hocu da uzimam jel nameravam da retko kad gasim lap top, radim na njemu preko dana, preko noci download..

VLADIX

• ex. little tuxy
  • Moderator
  • Full Member
    • VLADIX.NET
    • Email
« Reply #3 on: September 16, 2010, 11:40:00 PM »

Pa svi noviji procesori su 64bitni i zašto ne iskoristiti potencijal i instalirati 64bitnu verziju. Što se coolera tiče ni ja moj ne gasim i nije potreban cooler, kupi laptop  pa vidi kasnije dal' ti stvarno treba.

simanbg

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #4 on: September 17, 2010, 06:05:42 PM »

Okej, hvala na brzim odgovorima!

ab

• Full Member
« Reply #5 on: September 18, 2010, 10:43:24 AM »

Acer Aspire 5741 333G32MN najbolji izbor za ponudjene pare. Da ne bih reklamirao firmu, samo cu reci da sam ga nasao za 50.500 din + bi ga kupio na 9 do 12 rata. Gornja granica je 50.000 dinara

Odlične performanse u ekonomskoj klasi. Mana  je pre svega mala garancija. Proveri da li je moguće dokupiti garanciju za još dve godine.

Sa tim sto bih naravno instalirao Win 7 umesto Linuxa...masinu bi najvise koristio za internet, slusanje muzike, gledanje filmova i poneku ne-zahtevnu igricu

Zašto naravno?  Po ovome što si naveo ne postoji (osim baš te poneke igrice) ni jedan razlog zašto bi stavio Windows 7. Nema dakle ni jednog zahtevnog programa koji ti treba a specifičan je za Microsoft OS. Ako je pak u pitanju lična preferencija ili nesnalaženje sa linuxom to je već druga stvar. Vidim da razmišljaš o legalnom proizvodu linux to definitivno jeste i potpuno je besplatan

Ajde da ne bih otvarao 300 tema, koja je razlika izmedju Win 7 32 bita i Win 7 64 bita?

Na sajtu Microsofta imaš detaljno pojašnjenje razlike između 32 64bit-nog Windowsa. Klik za stranu

A cooler hocu da uzimam jel nameravam da retko kad gasim lap top, radim na njemu preko dana, preko noci download..

Pametno, potpuno ispravna odluka!

Samo ne znam šta će ti odmah cooler, dolazi zima neće biti nekih vrućina.

Nema veze što dolazi zima jer laptop cooler služi da rashladi laptop računar a ne prostoriju dakle nije klima uređaj:)
Kad je okolna temperatura viša (a to je leti) naravno da je potrebniji ali to nikako neisključuje njegovu upotrebu zimi.
Cooler rashađuje računar obezbeđuje mu stabilniji rad i ono što je najvažnije čuva komponente od pregrevanja a samim tim produžava i vek trajanja. Sve su to razlozi zašto je cooler potreban.
Dakle bez obzira na leto ili zimu, a pogotovu u uslovima ekploatacije kakvu želi simanbg cooler je neophodan i preporučljivo ga je imati.

Što se coolera tiče ni ja moj ne gasim i nije potreban cooler, kupi laptop  pa vidi kasnije dal' ti stvarno treba.

Šta ne gasis cooler ili laptop?! Šalu na stranu jasno je da čoveku preporučuješ uštedu ali bez ljutnje preporuka baš i nije sjajna. Razloge sam već naveo. Što se argumenta tiče vezano za lično iskustvo to je sasvim ok ali bez sugerisanja. Nadam se da nećeš zameriti ;)
« Last Edit: September 18, 2010, 10:58:52 AM by ab »

simanbg

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #6 on: September 18, 2010, 12:15:36 PM »

Acer Aspire 5741 333G32MN najbolji izbor za ponudjene pare. Da ne bih reklamirao firmu, samo cu reci da sam ga nasao za 50.500 din + bi ga kupio na 9 do 12 rata. Gornja granica je 50.000 dinara
Odlične performanse u ekonomskoj klasi. Mana  je pre svega mala garancija. Proveri da li je moguće dokupiti garanciju za još dve godine.

Pogledacu, ali necu imati para koliko sam mislio za lap top i dodatne stvarcice, pa mi ipak prioritet predstavljaju wireless ruter i kuler.

Zašto naravno?  Po ovome što si naveo ne postoji (osim baš te poneke igrice) ni jedan razlog zašto bi stavio Windows 7. Nema dakle ni jednog zahtevnog programa koji ti treba a specifičan je za Microsoft OS. Ako je pak u pitanju lična preferencija ili nesnalaženje sa linuxom to je već druga stvar. Vidim da razmišljaš o legalnom proizvodu linux to definitivno jeste i potpuno je besplatan

Upravo je to razlog zasto hocu da imam Win. Nemam nikakvog iskustva sa Linuxom i ne zelim da ga "testiram" na novom lap topu :)

Ajde da ne bih otvarao 300 tema, koja je razlika izmedju Win 7 32 bita i Win 7 64 bita?

Na sajtu Microsofta imaš detaljno pojašnjenje razlike između 32 64bit-nog Windowsa. Klik za stranu

Hvala za linak, mada se ne razumem TOLIKO dobro u Win da bi skapirao svaku razliku.
« Last Edit: September 18, 2010, 12:18:32 PM by simanbg »

ab

• Full Member
« Reply #7 on: September 18, 2010, 01:53:07 PM »

@simanbg

Što duža garancija na laptop je bitna pre svega zbog bezobrazno skupe popravke u Srbiji. Ako laptop nije u garanciji (a to najčešće zači stariji od godinu dana) a pokvari se to skoro uvek znači slanje laptopa u kantu za smeće, jer kupovina i zamena dela često premašuje vrednost takvog laptopa.

Ako ne želiš linux onda je Windows 7 logičan izbor i to 64 bitni baš kao što ti je  VLADIX preporučio. (proveri samo na sajtu proizvođača da li za model koji si naveo postoje odgovarajući drajveri)

Što se tiče razlike najjednostavnije rečeno, bez ulaženje u bilo kakve tehničke termine, Windows 7 64 bit-ni može da koristi više od 3GB memorije i efikasnije je iskorišćava. Kako računar koji planiraš da kupiš nema toliko memorije (4 i više) i 32 bitna verzija bi zi završavala posao. Ali zbog eventualne nadogradnje memorije i kupovine lagalnog OS onda je 64bitni bolja varijanta.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #8 on: September 18, 2010, 08:28:13 PM »

Za ove pare stvarno odlicne performanse. Toplo bih preporucio da se odmah dokupi produzenje garancije na tri godine, ako je moguce. Laptop kuler je dobrodosao, ali nije obavezan, pogotovo ne u pocetku. Bolje da pare koje si spremio za kuler ulozis u garanciju, a njega dokupis kasnije.
AB je dao fino objasnjenje razlike u verzijama Windowsa. Ukoliko mozes da biras, izaberi 64-bitnu verziju.

simanbg

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #9 on: September 18, 2010, 10:31:15 PM »

@simanbg

Što duža garancija na laptop je bitna pre svega zbog bezobrazno skupe popravke u Srbiji. Ako laptop nije u garanciji (a to najčešće zači stariji od godinu dana) a pokvari se to skoro uvek znači slanje laptopa u kantu za smeće, jer kupovina i zamena dela često premašuje vrednost takvog laptopa.

Ovo nisam znao, tako da cu u svakom slucaju pitati dal moze da se dokupi..ako ne moze, da li se isplati prelaziti kod neke druge firme (koliko sam video, jedino tehnomanija daje lap topove na 9 rata bez ikakve kamate), dok ostali na 12 i vise meseci "naplacuju" 2.5-3.0% mesecno...hvala jos jednom na odgovorima, raspitacu se jos i razmisliti, pa javljam sta sam uzeo :)

ab

• Full Member
« Reply #10 on: September 20, 2010, 12:30:21 AM »

Da li se isplati ili ne zavisi od novčanika. Ako uspeš da ga nađeš jeftinije onda se isplati dati za kamatu jer dođeš na isto. Neke firme tipa pcpractic gigatron daju 2 procenta popusta ako naručiš računar preko neta (ne znam da li ovaj popust baži ako se vrši plaćanje u ratama).
Kalkulator u ruke, četvoro očiju i računaj ;)

Sh@rance

• Full Member
    • Email
« Reply #11 on: September 20, 2010, 08:48:59 PM »

Ako pogledate malo bolje u tehnomaniji na vecinu laptopova daju garanciju  od jedne godine iako u svim drugim radnjama za taj model dobijte ili dve ili tri godine zavisno od modela.
Bolje je pitati i biti glup 5 minuta nego cutati i biti glup ceo zivot.

simanbg

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #12 on: September 21, 2010, 04:54:24 PM »

Ako pogledate malo bolje u tehnomaniji na vecinu laptopova daju garanciju  od jedne godine iako u svim drugim radnjama za taj model dobijte ili dve ili tri godine zavisno od modela.

Bas sam pre neki dan isao do TM i razocarao se...prvo u vezi garancije, od devojke koja radi tamo dobijem odgovor "to morate videti sa servisom"...kao drugo, otplacivanje na rate bez kamate vazi samo za lap topove koji NISU na akciji..ovaj naravno da jeste, kao i "poboljsana" verzija ovog (5741G 33432Mn)...tako da cu sigurno masinu uzeti u nekoj drugog, manje lopovskoj firmi.

EDIT - http://www.gigatronshop.com/arena/show_product/20789

Bolji lap top nego onaj u Tehnomaniji, a sa manjom cenom...moguce je dokupiti garanciju jos dve godine za nesto preko 3000 din + otplata na 12 meseci sa kamatom oko 17%. Cini mi se da sam nasao svoj buduci lap top :)
« Last Edit: September 21, 2010, 05:18:37 PM by simanbg »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #13 on: September 21, 2010, 10:41:45 PM »

Mene su ucili da je 52.990 vece od 50.499, ali ako ti kazes da nije, onda nije 8)

simanbg

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #14 on: September 21, 2010, 10:54:00 PM »

Mene su ucili da je 52.990 vece od 50.499, ali ako ti kazes da nije, onda nije 8)

Greska :) ali za 2.500 dobijes mnogo bolji lap top, 1gb memorije vise, bolju graficku..
Pages: [1] 2   Go Up