Konacno sam kupio Tecru S5-13N (PTS53E-06C02VG3).Prvo, definitivno 13N oznaka je samo za istocne balkanske zemlje (Rumunija, Bugarska ...), tako da ova oznaka nigde ne moze da se pronadje, cak ni na sajtu proizvodjaca. S5 je jedino sto ponegde moze da se vidi na stranim sajtovima.
Igrom slucaja sam nasao (valjda) najnizu cenu. Inace, cena se krece od 96.000,00 do 106.000,00.
Karakteristike su, uglavnom, kao one sto stoje po nasim i hrvatskim sajtovima, mada ima razlike: negde se pominje S-video izlaz a negde ne... definitivno S-video ne postoji na ovom modelu. Na zalost, nisam mogao da odustanem od kupovine "samo" zbog ovog detalja.
Sto se tice racunara, uopste, utisak je jako "vrlo dobar"...
Pokusavam da na sve ne gledam iz ugla dugogodisnjeg korisnika HP poslovnih notebook-ova, odnono pokusavam da eliminisem eventualne navike.
Nisam jos siguran, ali cini mi se da je tastatura malo bolja kod HP-a. Nekako su kod Toshibe,tasteri suvise "kliktavi" i imaju pomalo neuobicajen otpor prilikom pritiska, tako da se cesto desava da "progutam" slovo.
Iznenadilo me je "ocajno" uredjen BIOS, cak problematican ... iz nepoznatog razloga prilikom dva uzastopna startovanja prikazuje jednom pola prve strane i nista vise, a zatim sve strane. Nisam uspeo da odgonetnem u cemu je stos, a sada radi .... rebalo je i interfejs da bude prilicno bolji. Ovakav BIOS jos nisam video. Ali, dobro, retko se koristi pa i nije tako srasno, a i postoji u OS neki skraceni pristup pa je podnosljivo (ali mi je oduzeo jednu noc!).
Karakteristike, uopste, su OK, mada sam ocekivao efikasniji rad, s obzirom na "Dual 2 Core 2.0" procesor. Nema posebno neke razlike u agilnosti u odnosu na jednostruke procesore poslednjih generacija. Doduse, kada se pokrene veci broj zahtevnih aplikacija, primecuje se bolja stabilnost i ujednacenost u radu sistema.
Na kupljnom racunaru je instalirana Vista Pro. Dobro je radila neko vreme, mada sam se prilicno mucio sa nekim podesavanjima (mreza narocito), dok se na kraju, posle jedne instalacije, nije pojavio "blue screen" koji jednostavno nije dozvoljavao nikakav vise pristup sistemu, ni "safe mod", ni "recovery" ni "last good configuration", ama bas nista. Sta god da pokusam naletim na isti ekran i kraj.
Greska je bila u vezi CLFS.SYS. Prevrnuo sam internet i nista. Na kraju sam ubacio "recovery" Vista disk u DVD drajv sa namerom da "prepisem" sve sto sam radio ali - opet "blue screen". Neverovatno!
Kao poslednju varijantu, uzeo sam "recovery" XP i hvala Bogu uspeo da ga instaliram bez greske....nabacio sam Vista imitaciju desktopa i sve mi izgleda "isto".
Doduse, svi moji korisnici softvera jos koriste XP i ne pada im na pamet da predju na Vistu, tako da je mozda i bolje (za utehu) da i ja imam XP ?!....
Naravno da sve nije crno.... kada sam sve ovo napravio, cini mi se da ovo i nije tako los racunar. Sa nekim dodatnim podesavanjima ugradjenih alata za optimizaciju sistema, sve moze da se podesi da jako fino radi. Ventilator skoro da se i ne cuje, a kada se cuje to je daleko od toga da smeta. Slika je odlicna, na svim visim rezolucijama, mada je za ocenu "visoka" klasa bas graficka kartica problematicna tako da je zbog nje "Vista" indeks 3,2 (sto je najmanja ocena elementa u sistemu - graficke kartice) dok su ocene svih drugih elemenata izmedju 4,3 i 4,8, sto je jako dobro.
Dok kucam ovaj tekst, bas mislim da je nesto sa tastaturom moralo da bude bolje (sto puta sam progutao slovo, a narocito razmak, ne znam da li ga promasujem ili ne reaguje na pritisak).
Audio sistem je savrsen. Ugradjeni zvucnici skoro da mogu da zamene mini audio sistem. Odlicno se cuju za ovu vrstu racunara. Takodje, na slusalicama je zvuk izuzetan, sto meni na zalost ne znaci mnogo... rado bih ga menjao za bolju tastaturu...

...
Na kraju, ne mogu da se otmem utisku da sam prestrog...Ipak je ovo veoma dobar racunar, ali mislim ni da pare nisu lose, pa opravdano trazim "dlaku u jajetu", cini mi se....
Jos moram da se pozalim na "touch pad". Nekako "skripi", tako da ne mogu precizno da postavim kursor, uvek po malo preskoci ili podbaci. Prst ne klizi, neko bas "skripi",... Kod HP-a je to savrseno glatko, tako da sam radije koristio TP nego misa. Da se razumemo, kod novih HP-a situacija nista nije bolja, govorim o starom dobrom omnibook XE-4500 koji i sada savrseno radi, osim sto je star 5 godina i sto ga vreme gazi.
Konstrukcija i kvalitet kucista je izuzetan, deluje jako cvrsto i nadam se da nece da se oljusti boja na mestima gde se csto drze ruke (kao kod HP-a) koji se ogulio na desnoj strani, pa izgleda kao da sam ga smirglao ... Kod Toshibe to izgleda kao da se nece desiti ....
Naravno, prijaju nove sitnice poput citaca otiska koji odlicno radi i stvarno olaksava posao, narocito kada se cesto pomeram sa mesta a vazno je da niko nema pristup ...
Instalacije (Vista i XP) su prepune dodatnih softvera iz Toshibe za svakakva podesavanja koja su , cini mi se , veoma korisna.... od nacina ukljucivanja, iskljucivanja, desktopa, nacina rada i rezima rada procesora u razlicitim okolnostima i td....
Izgled je dobar, moderan, poslovan, deluje kompaktno, veoma tanko i elegantno. Jos kad bi sve ove nalepnice o OS i procesoru i grafickoj kartici lepili ravno-horizontalno bilo bi super ... cudno mi je da na celom racunaru, osim "Toshiba" i "Tecra" nema nikakva druga oznaka (S5 ili sl.).
Bateriju jos nisam probao da vidim koliko maksimalno traje, ali ne ocekujem puno s obzirom da nijedan notebook bas ne drzi onoliko koliko je napisano. Licno bih sa konstantnih 1,5 sata bio prezadovoljan (pise 2:30, cini mi se).
Mogao je da bude jos jedan USB (ima 3) ali, ima replikatora pa nije problem, mada za te pare ...

.
Dobro je da ima serjski port, sto skoro nijedan noviji notebook nema, narocito ako se bavite komunikacijama i programiranjem industrijskih masina i sl.
Sa 2,8 kg i 15" ekranom, nije pretezak, mada bi prijao laksi ...
Osim ovoga sto sam pomenuo kao nedostatke, sve ostalo je ODLICNO. Citava gomila svih mogucih (osim S-vdeo) portova, citaca SD kartica, slusalica, ugradjen mikrofon, bluetooth, LAN, wireless stvarno rad cini komfornim.
Jedna od izvanrednih stvari je ODLICNA zastita HD-a od potresa, sto nimalo nije nebitno kada se koristi za profesionalne stvari. Ipak su podaci najbitnija kategorija, u krajnjoj liniji.
Da je samo tastatura (

) malo "meksa", STVARNO bi bio VRLO DOBRO ODLICAN.
Ako bi sa aspekta 7-dnevnog kriscenja davao ocenu od 1-10, dao bih 8,5 bez problema, za 9 i 10 je ipak potrebno savrsenstvo, makar i tastature (

).
P.S.
Kad uocim jos neke stvari, pisacu ...ako nekoga interesuje jos nesto detaljnije, slobodno na "private" ili javno, naravno ...