Laptop Testovi FORUM
November 22, 2008, 11:08:41 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: www.laptoptestovi.com

Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: [user review] Dell Vostro 1000  (Read 794 times)
begbie86
Newbie
*

View Profile WWW Email
« on: June 28, 2008, 11:03:53 PM »

Kao što sam i obećao, napisaću vam prve utiske o svom novom notebook-u (a utisci su generalno više nego pozitivni)...

Za početak, evo specifikacije:

Dell Vostro 1000 F673C

Dimenzije : 256x265x36 mm
Masa : 2.84 kg
Procesor : AMD Athlon 64 X2
Takt procesora : 1.9GHz
Dijagonala ekrana : 15.4 "
Rezolucija ekrana : 1280×800 px
Grafička karta : ATI RADEON XPress 1150
RAM memorija : 2GB
Kapacitet hard diska : 160 GB
Brzina rotacije hard diska : 5400 obrt./min.
Optički uređaj : CD-RW/DVD Combo
Baterija : Li-Ion (6 cell)

Prvo što vam moram reći je: ako želite da kupite lep notebook, koji će mamiti poglede, zaobiđite ovaj model, ukoliko vam to nije toliko bitno, čitajte dalje, pa prosudite sami o kvalitetu ovog računara.

Dell Vostro 1000 dolazi u istom kućištu kao i Dell Inspiron 1501, razlika je jedino u boji. Vostro je crn, dok je Inspiron siv... Kućište je prilično glomazno, i ako tako moram reći, "debelo"... Prilično je težak (oko 2.8kg), što znači da će bolje služiti kao desktop replacement (što meni ne smeta, jer ću ga uglavnom i koristiti kod kuće). I to je oprilike ono negativno što mogu da kažem o ovom modelu...  Wink Plastika je izuzetnog kvaliteta, nema nikakvog krckanja, škripanja itd. Tastatura je "plitkog" hoda, u punoj veličini (nema numeričkog dela),
nema nikakvog ugibanja, i po meni zaslužuje čistu desetku! Trackpad je dobar, standardne veličine, i klik je skoro bešuman. Neophodno je instalirati drajvere za trackpad da bi se omogućilo skrolovanje po ivicama. Od ostalih tastera, prisutan je jedino power button.
Ekran je matte (što omogućuje dobru vidljivost na dnevnom svetlu, čak i kada je velikom površinom izložen sunčevim zracima), sa maksimalnom rezolucijom 1280x800. Uglovi vidljivosti su po horizontali jako dobri, dok su po vertikali nešto slabiji, ali to ne kvari celokupan utisak.

Jedna od najvećih prednosti (na moje veliko oduševljenje), je to što se računar sa gornje strane skoro uopšte ne zagreva! Posle intenzivnog korišćenja (10-ak sati rada, 3 sata igranja igrica), računar se zagrejao jedino u gornjem desnom uglu, tamo gde je napajanje! Ovo me je stvarno oduševilo...

Drugo oduševljenje: zvučnici... Naime, oni su smešteni sa prednje strane, na prednjoj ivici, i vidljivi su i kada se računar zaklopi. Zvučnici su zaista odlični, i sigurno jedno vreme neću morati da kupujem neki 2.1 sistem, jer na ovim zvučnicima sasvim pristojno mogu i da slušam muziku, i da gledam filmove... Dovoljno su glasni, a što se kvaliteta zvuka tiče, jedino je bass neubedljiv (što je i očekivano).

Na red dolaze performanse...
Neću mnogo da vam pričam o procesoru, memoriji i raznim bench i 3d mark testovima, već ću se potruditi da na primeru nekih video igara pokušam da vam dočaram šta ovaj kompjuter može da izvede...

Grafika je integrisana Ati Radeon X1150 (256mb shared). E sada: kada sam skinuo drajvere sa Dell oficijelnog sajta, video sam da su drajveri iz 2006. godine. Bez problema sam ih instalirao, i pokrenuo par igara, i bio prilično zadovoljan... Međutim - pošto sam hteo da probam da izvučem maksimum, skinuo sam nove drajvere sa ATI sajta, verzija ATI Catalyst-a 8.6, i kada sam ih instalirao, u System Device mi je karticu prepoznao kao Ati Radeon Xpress Series (?!)... U Properties mi takođe piše ovo, a memorija je 700mb (već sam napomenuo da ATI x1150 ima 256mb shared)! Još uvek neznam zašto je ovo ovako, a ukoliko neko može da mi objasni, bio bih veoma zahvalan... Elem, kada sam pokrenuo iste igre, sve su radile za barem 20% brže, i dobio sam nove opcije za podešavanja! Igrao sam PES 6, NBA Live 2008, Rome: Total War, čak sam uspeo da igram i Need For Speed: Pro Street!
Rezultati su sledeći:
   NBA Live 2008 - 1024x768, sa maximum detaljima (uključen i V-sync) - bez ikakvog kočenja!
   PES 6 - 1280x800 - medium detalji -  bez kočenja.
   Need For Speed - Pro Street - 800x600, medium detalji - solidno, koči neznatno, a kada se stavi na low, radi besprekorno...
   Rome: Total War - 1280x800, high detalji, bez ikakvog kočenja...

Mislim da vam ovo dovoljno govori o performansama koje mogu da se izvuku iz ATI čipseta...
Operativni sistem koji sam instalirao je Windows XP SP2 (32bit).

Napominjem da je ovo user-review, te mi nemojte zameriti na eventualnoj subjektivnosti u proceni kvaliteta ovog računara.

Pozdrav svima, i ukoliko nekog zanima nešto više, slobodno neka pita!

« Last Edit: June 28, 2008, 11:09:30 PM by begbie86 » Logged
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #1 on: June 28, 2008, 11:21:11 PM »

Svaka cast. Koliko je snazna baterija (procitaj sa nje oznake u V i mAh - recimo 10,8 V i 4000 mAh)? Koliko ti otprilike "drzi" u raznim rezimima rada? Je li ventilator bucan kad se masina optereti? Kako si zadovoljan rasporedom konektora? Jesi li probao da povezes sa nekim drugim monitorom ili vecim TV-om?

begbie86
Newbie
*

View Profile WWW Email
« Reply #2 on: June 28, 2008, 11:46:40 PM »

Vidiš, to sam potpuno zaboravio da pomenem...  Smiley
Baterija je 11.1V i 53WH... Kada u Power Options podesim na Portable\Laptop, a osvetljenje je smanjeno za jedan "klik", drži oko 2h (što je sasvim pristojno), a kada se osvetljenje smanji na minimum, dobije se oko 2:30h... Naravno bez gledanja filmova sa CD-a i sl.
Raspored konektora je solidan... Sa leve strane se nalazi samo DVD RW, a sa desne: dva USB porta (nažalost jedan iznad drugog), PCI slot, i ulaz za slušalice i mikrofon. Sa zadnje strane se nalaze još 2 USB porta, priključak za monitor i punjač, i konektori za modem i LAN... Ono što primetno nedostaje je S-Video... To je jedino što nedostaje po mom mišljenju...
Ventilator je jako tih, što me je posebno obradovalo, jer sam dugo radio na bratovom MSI VR610x, na kome je izuzetno bučan. U poređenju sa MSI, ovaj je skoro bešuman!
Nisam pokušavao da ga povežem na monitor još uvek, ali ću probati u skorije vreme pa javljam!
Bio bih zahvalan ukoliko bi mogao da mi odgonetneš ovu misteriju sa drajverima za grafiku.

Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #3 on: June 30, 2008, 12:49:45 PM »

Lep opis. Proveri i ti PM, vreme je za nagradice Smiley

h5n1
Jr. Member
**

View Profile
« Reply #4 on: July 04, 2008, 10:35:02 PM »

extra je ovaj review,svidja mi se cto se napomenuo koliko je bucan.mislim nije hehehee  Grin
begbie86
Newbie
*

View Profile WWW Email
« Reply #5 on: July 05, 2008, 10:34:08 PM »

Update:

Baterija traje dosta duže nego što se na prvi utisak činilo!
Naime, uspeo sam da odgledam ceo film Godfather 1, koji traje 3 sata, i to samo sa smanjenim osvetljenjem za 1 lumen! Ostalo je jos 10-ak minuta mogućnosti korišćenja posle odgledanog filma...

Wink
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #6 on: July 06, 2008, 01:07:57 AM »

Mozda se baterija uplasila Kuma, pa nije smela da prekida film Cool U svakom slucaju lepo je sto drzi toliko.

begbie86
Newbie
*

View Profile WWW Email
« Reply #7 on: July 06, 2008, 05:58:10 PM »

Kada sam je prvi put testirao, surfovao sam po netu, i prevideo sam da se modem napaja iz USB-a... Zbog toga je baterija "drzala" krace nego inace...
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #8 on: July 06, 2008, 10:37:33 PM »

Koristio si eksterni modem? Sta fali integrisanom?

begbie86
Newbie
*

View Profile WWW Email
« Reply #9 on: July 07, 2008, 04:19:52 AM »

Koristim ADSL na desktop-u, pa samo prebacim USB u laptop kada hocu da ga nakacim na internet...  To je jedini razlog... Lakse je nego da se cimam sa kablovima... Mozda uskoro kupim router, ako bude nekih para...
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: