Opis ASUS Eee Pad Transformer TF101 tableta ćemo započeti zanimljivim podatkom. Po nekim informacijama, ASUS Transformer je najprodavaniji tablet sa Android 3 operativnim sistemom, pa verujemo da je već to dovoljno da vam zagolica maštu i da odvojite vreme za čitanje ostatka testa.

 

ASUS Eee Pad Transformer

 

Već na prvi pogled je jasno čime je ASUS uspeo da osvoji toliki broj kupaca. U vreme kada je tržište preplavljeno tabletima koji veoma liče jedni na druge, ASUS Transformer TF101 poseduje nešto što ga jasno odvaja od konkurencije i što mu je donelo slavu praćenu dobrom prodajom.  a to je docking station. Zahvaljujući doku, Transformer se lako i brzo iz klasičnog tableta pretvara u mali laptop. Po ovoj jedinstvenoj osobini je testirani ASUS-ov tablet i dobio ime. Ova transformacija ujedno pretvara uređaj za razbibrigu (a to su ruku na srce gotovo svi tableti) u veoma praktičnu spravu na kojoj se mogu odraditi i neki ozbiljni poslovi.

 

ASUS Transformer tablet

 

Suprotno očekivanjima, ASUS Transformer TF101 nije ni crne ni bele boje, već je sav u smeđim tonovima, što predstavlja prijatnu promenu. Zadnji deo tableta je plastičan, ali sa finom teksturom tako da ne klizi u rukama. Ram uređaja je od metala, što mu daje elegantan izgled i učvršćuje celu konstrukciju. Sve u svemu, kvalitet izrade je na visokom nivou, što se oseća pri radu.

 

ASUS TF101 tablet

 

Sa svojih 680g teŽine i 13 mm debljine, ovaj tablet spada u srednju kategoriju. Docking station je slične težine kao i sam Pad. Povezivanje i razdvajanje dva dela Transformera je veoma lako. Pri povezivanju je dovoljno centrirati ih i pritisnuti Pad na dole. Bravica će se automatski "zaključati", a pri razdvajanju je samo treba pomeriti ulevo.

 

ASUS Transformer pad

 

Zbog 16:10 odnosa stranica Transformer je prirodnije držati u landscape, odnosno horizontalnom položaju. Tako gledano, sa leve bočne strane su Power i tasteri za regulaciju jačine zvuka. Sa desne strane su priključak za slušalice, mini HDMI i čitač Micro SD kartica. Na bočnim stranama su takođe i rešetkasti otvori za zvučnike. Otvori pomoću kojih se Pad povezuje sa dockingom su sa donje strane, a između njih i je konektor koji se može koristiti za punjenje uređaja, ali i za povezivanje sa PC-jem.
Možda ste primetili da na ovom spisku nema USB porta i to je možda i jedina ozbiljnija primedba koju imamo na ceo Transformer. Iako se na doku nalaze dva USB porta, bilo bi lepše da se i na samom tabletu našlo mesta za jedan.

 

ASUS Transformer docking

 

Pored dva USB porta, docking station ima i čitač standardnih MMC, SD i SDHC kartica. Na njemu je touchpad, a tu je takođe i konektor za punjenje.
Nekima će se možda učiniti da je okvir oko ekrana previše širok i da je ceo uređaj zbog toga glomazniji nego što bi moralo da bude. Postoji objektivan i subjektivan razlog zašto ovo ne računamo u mane, bar ne velike. Objektivan razlog je što širi okvir obezbeđuje da tablet ima istu širinu kao i Eee dock, pa uređaj kao celina izgleda skladnije. Što se subjektivnog razloga tiče, širi okvir omogućava da tablet držite stabilnije, jer vam palac obuhvata veću površinu, a ne dodiruje ekran osetljiv na dodir.
Docking station nije puka tastatura, kako bi se dalo zaključiti ovlašnim posmatranjem. Pored već pomenutih dodatnih portova, dok u sebi ima i dodatnu bateriju, što Transformeru omogućava najveću autonomiju od svih do sada testiranih tableta. Pri DivX reprodukciji sa osvetljenjem ekrana od oko 60% i isključenim wirelessom, baterija traje oko 8,5 sati. Kada se doda docking station, autonomija naraste na oko 15 sati, što je fantastičan rezultat.