Ako se pri izboru laptopa vodite poverenjem u poznate brendove, onda se HP visoko kotira na vašoj listi. Ukoliko vam pritom budžet nije veliki, gotovo je sigurno da će u fokusu vaše pažnje biti neki od modela iz "s" klase, a velika je verovatnoća da bude zasnovan na AMD-ovoj platformi. Upravo je takav i model koji ćemo vam sada predstaviti - HP Compaq 6735s.

HP Compaq 6735s laptop

 

Spoljašnost ovog prenosnog računara nije posebno atraktivna. Ceo notebook je potpuno crn, a najveći deo površine je matiran, dok su sjajni okviri oko ekrana i tastature, mrežica iznad tastature i tasteri touchpada. Iako je reč o mat završnoj obradi, ipak se primećuju otisci prstiju. U jednostavan dizajn se uklapa i odsustvo bilo kakvih dodatnih tastera, sem onog za uključivanje adaptera za bežičnu komunikaciju (Bluetooth i WiFi). Nešto je zaobljenijih kontura od modela iz HP-ove "b" klase.

 

HP Compaq 6735s notebook

 

Materijalu od koga je izrađen čvrstoća nije jača strana, a ovo se posebno odnosi na poklopac ekrana. Srećom, između spoljne površine poklopca i samog displeja postoji veliki prazan prostor, pa ovo ugibanje ne izaziva deformisanje slike. Tasteri kod touch pada rade na principu dirki klavira, što znači da se samo donji deo ugiba. Malo je nezgodno što ne reaguje gornji deo, naročito u prvim danima rada dok se ne naviknete, ali je preciznost sasvim dobra. Ugibanje tastature je gotovo neprimetno. Tastatura je sasvim korektna, a u nedostatke možemo ubrojati mali Enter.
Sa leve i desne strane se nalaze po dva USB porta, a sa čeone strane je smešten čitač kartica. Priključak za napajanje strujom je smešten između mrežnog i VGA konektora, što nije baš najzgodnija pozicija jer se bespotrebno ometa priključenje eksternog monitora ili TV-a. S obzirom na mali ukupni broj konektora koje poseduje HP Compaq 6735s, verujemo da se relativno lako moglo naći bolje mesto za priključak za struju.

 

HP Compaq 6735s konektori

 

HP Compaq 6735s lap top

 

Ako bi ekran trebalo opisati jednom rečju, izbor bi pao na "osrednjost", i to po gotovo svim merilima. Površinski sloj je refleksivan, pa displej spada u "glare" kategoriju. Srećom, odsjaj nije prevelik. Zvučnici su prilično glasni, ali su izraženi visoki tonovi, pa se ne može pohvaliti kvalitetnim zvukom.
Performanse su na pristojnom nivou, a obezbeđuje ih Puma platforma. Dva gigabajta memorije su sasvim dovoljna za udoban rad. S obzirom da Compaq 6735s ima integrisanu ATI grafiku, bolje bi bilo da su stavljena dva memorijska modula od po 1 GB, koja bi radila u "dual channel" režimu. Rezultati testa baterije pokazuju AMD-ove vrline i mane. Pri maksimalnom opterećenu se baterija prazni prilično brzo, što je posledica velike potrošnje, pre svega procesora, čime se plaća danak starijem proizvodnom procesu. Pri takvom režimu rada je i sistem za hlađenje prilično bučan. Sa druge strane, pri minimalnom opterećenju je autonomija vrlo dobro, što će možda za neke biti iznenađenje. AMD je redizajnirao stare procesore i ugradio im mehanizme za uštedu, koji svoju snagu pokazuju tek kada laptop nije opterećen zahtevnim procesima. S obzirom da se laptop u većini slučajeva na terenu koristi sa manjim opterećenjem, možemo reći da je AMD spretno zaobišao svoje slabe tačke.

DETALJI KOJI ZNAČE

Sve do sada rečeno karakteriše mnoge laptopove na tržištu. Hardverski gledano, reč je o prosečnom laptopu kome dodatnu snagu daje HP-ov softver. Ipak, HP 6735s ima aduta koji će poslovnim korisnicima značiti dosta. Reč je o "3D Drive Guard" tehnologiji za zaštitu hard diska, koja pri naglim potresima parkira glavu diska i tako sprečava njegovo oštećenje.
Umesto gomile bespotrebnog softvera koji često "guši" laptop, a koji srećemo kod kućnih modela poznatih proizvođača, HP je na ovom laptopu instalirao par zanimljivih programa. Jedan od njih je i "File sanitizer". Gotovo svakodnevno stižu informacije o privatnim podacima i snimcima koji su procureli u javnost. Često vlasnici tvrde da su izbrisali materijal koji se volšebno ponovo pojavio. Verovatno i jesu, ali problem je što Windows ne briše odmah fizički podatke, već samo određeni deo hard diska označava slobodnim za novi upis. Program "File sanitizer" služi da jednom za svagda uništi obrisani materijal i tako vam obezbedi miran san.
Pored laptopa u paketu se dobija i torba, kao mali bonus. HP 6735s nije model koji će vas oboriti sa nogu, ali zato i ne košta previše. Par zanimljivih detalja će nekome možda biti presudni da u masi sličnih laptopova izabere baš ovaj.

 Rezultati testova - HP Compaq 6735s

PC MARK053.241
3D MARK061.210
HD Tach Average (MB/s)50,9
Battery Eater MIN / MAX
46' / 3h 19'
  
 Specifikacije - HP Compaq 6735s

ProcesorAMD Athlon X2 QL-60 na 1,9 GHz
ČipsetAMD M780G
Memorija2 GB DDR2
HDD (GB)250
Optički uređajDVD+-RW
Grafički adapterATI Radeon HD3200
Ekran (“)15,4 (1280x800)
Konektori4xUSB, VGA, Express card, Wireless 802.11b/g/n, Bluetooth, Čitač kartica
Težina (kg)2,6
Cena (€)470
Kontakt:BC Group
 

Comments (21)

  1. vladix

razočarenje u laptop. NIKAD VIŠE HP!
baterija nakon pola godine 15 minuta, zvučnici crkli radi samo desni, a i on krči i ponekad ne radi.
previše bučan.

  Attachments
 

gde moze da se kupi baterija za ovaj lap top i koliko kosta?DULE

  Attachments
 
  1. Panta

Mozete potraziti u nekom od ovlascenih servisa (spisak je na adresi http://h41191.www4.hp.com/servisi/, ili na sajtu http://www.svebaterije.net/.

  Attachments
 
  1. silvija

Koliko kosta baterija za HP 6735s i gde mogu da je nabavim
Unapred zahvalna

  Attachments
 
  1. Panta

Jeste li proverili linkove u prethodnom komentaru?

  Attachments
 
  1. Jovica

Ako zanemarimo povremenu bucnost kulera prilikom maks opterecenja sve ostalo je i mimo ocekivanja. Kupljen je na popustu maja 09. Jedini problemi do sada su bili:
-problem sa rezanjem ( resen ciscenjem sociva )
-bucan kuler i grejanje ( reseno...

Ako zanemarimo povremenu bucnost kulera prilikom maks opterecenja sve ostalo je i mimo ocekivanja. Kupljen je na popustu maja 09. Jedini problemi do sada su bili:
-problem sa rezanjem ( resen ciscenjem sociva )
-bucan kuler i grejanje ( reseno izduvavanjem )
Savet za one kojima baterija traje 15 min.
Pozeljno je raditi sledece:
-na dva - tri dana koristiti lap na baterijsko napajanje
tako da bat. ima ceo ciklus punjenje praznjenje
-zalepiti lap na mrezno napajanje je smrt za bateriju
-zbog elektronike koja kontrolise punjenje baterije, pozeljno je povremeno praznjenje do pola pa onda punjenje
-opsano je duzi period ostaviti bateirju ispraznjenu
Postujte ovo i baterija ce vam biti na 90% kapaciteta i posle godinu i po dana.

Pozdrav, i sve preporuke za ovaj lap.

Read More
  Attachments
 
  1. miso

koristim lap vec 2 godine.apsolutno zadovoljan.problem bucnog rada resen jednostavnim izduvavanjem,uradjeno juce prvi put u ove dve godine.

  Attachments
 
  1. nikola

Imam hp 6735s i nije los ali ima jedan malo veci problem sto nije navedeno u tekstu.
Naime hp6735s nije los lap top ali los procesor.
Tako da zna da mu crkava.

  Attachments
 

pokvario se posle godinu dana

  Attachments
 
  1. slavisa

imam ovaj laptop i pokvario se posle dve godine rada. uvece je radio a sutradan nije hteo da upali. raspitao sam se i rekli su mi da je u pitanju napajanje. da li neko zna da li se isplati da ga pravim? i da li jos neko ima isti problem?

  Attachments
 
There are no comments posted here yet
Load More

Leave your comments

Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location